John Green - Hvězdy nám nepřály Měsíc po dočtení knihy Hvězdy nám nepřály mám hlavě prázdno. Dokážu si vybavit pouze jedinou vzpomínku ...

Hvězdy Johnu Greenovi nepřály

čtvrtek, ledna 29, 2015 Unknown 12 Comments


John Green - Hvězdy nám nepřály
Měsíc po dočtení knihy Hvězdy nám nepřály mám hlavě prázdno. Dokážu si vybavit pouze jedinou vzpomínku v souvislosti s touto knihou. Ta vzpomínka má pekelně hořkou chuť.

Svůj příběh nám vypráví mladá Hazel Grace, která trpí rakovinou a pravděpodobně pomalu umírá. Její rodiče ji nutí chodit na setkání podpůrné skupiny, kde se setká s Augustem. Augustovi sice chybí noha, ale je už víc než rok z nemoci úspěšně vyléčen. 

Není pochyb o tom, že se Augustus zamiloval do Hazel téměř na první pohled. Hazel jeho city opětuje a mezi oběma vznikne něco krásného. Jenže Hazel zbývá do konce života jen několik měsíců a kniha tak spěje do nezvratného konce?  Nebo ne?

John Green je sice možná svými čtenáři milovaný a neobyčejně oceňovaný jako autor. Nicméně jeho kniha je příliš jednoduchá, jak po stránce jazykového vyjádření, tak zápletky děje. Toto dílo nemůže uspokojit ani průměrně náročného čtenáře, který si nepotrpí na okatý konzum. Navíc je v knize obsaženo přespříliš klišé a prvoplánových citátů bez hlubšího smyslu.

Další aspekt, který sráží mé hodnocení, je předvídatelnost. Kdo četl tuto knihu pozorně, věděl zhruba od poloviny naprosto přesně, jak všechno doopravdy skončí. V konečném důsledku je tak jediné pozitivum zajímavý a netradiční příběh, jehož podání a zpracování však hodně zaostává za potenciálem.

Young Adult literaturu a oddechovky mám celkem ráda, ale Hvězdy nám nepřály jsou přešlap. Na druhou stranu bych ale nechtěla Johnu Greenovi křivdit, v nejbližší době se proto chystám přečíst  pro porovnání jeho Papírová města. O výsledku budu jistě brzy informovat na blogu.

Hodnocení: 55 %

12 komentářů:

  1. Mně John Green vůbec nesedl. Nejen, že mi Hvězdy přišly jako laciné hraní na city, dokonce mi vadil i styl jeho vypravování, který mi přišel nabubřelý. Takže kdybych měla procenty hodnotit já, bylo by to směle ještě méně, než u tebe.

    Takže s tvým hodnocením souhlasím. ;) Já se už ke srovnání s jinou jeho knihou nedokopala, třeba někdy. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,

      a já se bála že budu roznesena v zubech za tenhle názor a ono zatím ani popel... Jsem ráda, že máš stejný názor, tohle je opravdu brak...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. Ahoj knihu jsem nečetla, ale viděla jsem film, pro mě to bylo úžasné, byly v tom emoce, u některých scén přišlo i na slzy. Takže za mě doporučuji kouknout. :D
    veviii.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vevii,

      uvidím, jestli se na ten film odhodlám podívat někdy... :D :) Zatím to nechám ale takto...

      Zuzka (Polární vlk)

      Vymazat
  3. Ach, konečně někdo, komu se to nelíbilo! :D Já nechápu, co na tom všichni vidí. :D Teď jsme šli se školou do kina na ten film, všechny holky říkaly, jak se držely, aby nezačaly brečet (i když to už viděly několikrát!), a já jen: "Lidi, hrabe vám?" :D Je to hraní na city a připadá mi to strašně patetické. Hlavně abychom si mohli na konci krásně pobrečet nad něčím, co už tu bylo milionkrát. Prostě nevím, co na tom všichni mají. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Melanie,

      samozřejmě je to věc názoru, ale podle mě je to opravdu nekvalitní věc. Také nechápu ten blázinec okolo.

      Zuzka (Polární vlk)

      Vymazat
  4. Tahle knížka u mě dostala podprůměrné hodnocení, jelikož se mi to fakt nelíbilo, i když těch důvodů jsem měla víc, jak ty - i když to může být i tím, že já recenzi psala hned po dočtení, kdežto ty měsíc po přečtení, ale i tak se shodneme :) Když si na tuhle knížku vzpomenu, tak.. no, nic moc :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Julčo,

      já to chtěla nechat raděj uležet, protože po dočtení jsem byla opravdu naštvaná. Zajímalo by mne, jestli měli i ostatní problém s tou předvídatelností příběhu.

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  5. Mně se hvězdy líbily - ani ne tak příběhem samým, jako spíš tím, co skrývaly mezi řádky. A také možná díky tomu, že mám s rakovinou mladistvých celkem blízké zkušenosti a tak na mě toto téma působí opravdu silně.

    Myslím, že zrovna této knize skutečně hodně uškodil překlad. Četla jsem ji v originále a když jsem v knihovně listovala českým vydáním, nestačila jsem se divit. A i když jsem knihu plánovala koupit česky, nakonec jsem se rozhodla jinak.

    Každopádně nemůže každému sednout všechno, ani John Green není výjimkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky,

      názorů, že překlad této knihy je hodně nekvalitní, jsem už slyšela více. Nicméně hodnotím českou verzi bez přihlédnutí k originálu a ta je opravdu špatná. Více takových recenzí a mooožná, že si nakladatelství příště pořídí kvalitního překladatele :D

      Jinak pokud se Ti kniha líbila, je to samozřejmě v pořádku :)
      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  6. Přečetla jsem jí během chvilky, ještě dřív, než se stala celorepublikovým hitem. Vím, že ji už asi po druhé číst nebudu, protože už není nic, co by mě u čtení udrželo. Je to taková ta oddechovka, když se mi nechce učit na zkoušky a dělám všechno kolem :-) Na filmu jsem byla s kolegou doktorem a ten u něj slzel :-) Rsp. slzelo celé kino kromě mě...Asi je něco špatně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,

      já myslím, že není vůbec nic špatně :) Prostě tisíc lidí, tisíc chutí... :)

      Zuzka (Polární vlk)

      Vymazat