Fotil Vit Volšička Začíná období, kdy naši pohanští předkové slavili jeden ze čtyř hlavních svátků - Imbolc. Tento svátek se slaví n...

Kolo roku: Imbolc

sobota, ledna 31, 2015 Unknown 1 Comments

Fotil Vit Volšička
Začíná období, kdy naši pohanští předkové slavili jeden ze čtyř hlavních svátků - Imbolc. Tento svátek se slaví nejčastěji prvního února, nebo také přesně v polovině mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. 

Názvy Imbolc, Imbolg nebo také Oimelc se dají přeložit jako ovčí mléko. Tento den je tedy zasvěcen oslavám laktace dobytka, jež bylo první předzvěstí jara. Na mléku byla také tehdejší společnost závislá jako na jedné z hlavních složek potravy.

Jiné tradiční názvy pro Imbolc jsou například Lá Fhéile Bríde, Lá Fhéill Brighde, což znamená den bohyně Brighit.

Brighit a její symbolika

Brighit je keltská bohyně, velmi oblíbená a uctívaná především ve Velké Británii. Její živel je oheň, často symbolizován na malbách rudými vlasy. Brighit díky svým schopnostem udržuje věčný plamen pohanských tradic až do současnosti. 

Brighit je také patronkou kovářů, léčitelství, poezie, domácího krbu. Dále chrání těhotné ženy, dozírá na porody. má věštecké schopnosti a je jí zasvěceno mnoho studní. Brighit má za svá zvířata labutě, hady, krávy a vlky. 


Tradice a rituály spojené s Imbolcem

Období oslav se pokaždé pojí s velkým úklidem domova. Měli bychom zlikvidovat všechny nepotřebné věci. Dobré je na chvíli celý příbytek vyvětrat a poté vyčistit vzduch např. vonnými svíčkami, oleji nebo tyčinkami. Tím bychom měli symbolicky oslavit přicházející jaro a vpustit do domovů stále sílící Slunce.

Před vchodem do domu se často zapalují ohníčky, který mají ochránit před krupobitím a úderem blesku. Nad vchodové dveře se zase zavěšuje jako ochranné znamení brighitin uzel ze slámy.

Tradiční je pro tento svátek velká hostina, při které se nesmí zapomenout nechat část jídla jako oběť bohům. Typickým jídlem tohoto období je pečivo.

Naši předkové měli spoustu dalších krásných tradic, které se dnes dají jen těžko praktikovat. Na Imbolc se nechaly vyhasnout všechny kovárny, které po vyčištění mohly zase zažehnout jen mladé panny.

Často docházelo také k první jarní orbě, kdy se pluh vyzdobil pentlemi a do brázdy se sypaly drobné oběti pro nadcházející úrodu.

Křesťanské zásahy do svátků

Církev, která se v minulosti snažila vymýtit pohanství, nahradila Imbolc svátkem zvaným Hromnice. Oblíbená bohyně Brighit pak byla prohlášena za svatou, dnes ji známe jako svatou Brigitu.

Zdroj informací zde a zde. Dále informace z knihy: J. A. MacCulloh: The Religion of the Ancient Celts.

1 komentář:

  1. Ááááá, konečně někdo, kdo má rád pohanství :)
    Je opravdu těžké najít podobného člověka (a ještě těžší najít blogerku, která se o tom nebojí psát). Přidávám do sledovaných a těším se na další článek! :)

    INKA the BLOGGER

    OdpovědětVymazat