James Bowen - Kocour Bob Jste mladí, plni nápadů a myslíte si, že si získáte svět se svou kapelou jako rocková hvězda. Právě tak ně...

Kterak kocour zachránil ztracenou lidskou duši

středa, ledna 28, 2015 Unknown 0 Comments

James Bowen - Kocour Bob
Jste mladí, plni nápadů a myslíte si, že si získáte svět se svou kapelou jako rocková hvězda. Právě tak nějak si svůj život představoval James Bowen, autor knihy Kocour Bob. Jenže osud mu dal pořádnou lekci, Jamesovy experimenty s tvrdými drogami nečekaně skončily závislostí.

Vypadá to jako zdánlivě bezvýchodná situace, ale James se osudu po několika letech postavil a začal se léčit. Nechtěl dál žít jako bezdomovec, na úplném společenském dně. 

V době léčení si na živobytí vydělával pouličním hraním na kytaru a prodáváním časopisu Big Issue. Bral také náhradu heroinu zvanou metadon, aby se postupně zbavil závislosti. 

Žil osaměle v jednom malém bytě. Tedy alespoň do jednoho dne v roce 2007, kdy na chodbě našel poraněného zrzavého kocoura. V ten okamžik začalo vznikat mezi Jamesem a Bobem neuvěřitelné přátelství na život a na smrt, plné hezkých ale i dramatických chvil. Třeba když se jednoho dne Bob ztratil v londýnských ulicích.

Autobiografický příběh Jamese a Boba mě dojal k slzám. Tato kniha se ihned stala jednou z mých nejoblíbenějších. Text je sepsaný jednoduše a pochopitelně, občas jsem měla pocit, že James musí sedět naproti a vyprávět mi svoje zážitky osobně. Opravdu silný příběh je obrovská deviza této knihy. Navíc jako milovnice koček jsem neměla jinou možnost než podlehnout.

Kniha má také další rozměry. Je o druhé šanci na lepší život, kterou dostali James i Bob. Tihle dva ztracení chlapíci si ji dali navzájem, když spojili své síly. Je dobré vidět, že když se dají dohromady dva tragické osudy, nemusí z toho nutně vzniknout ještě větší tragédie. Právě naopak, ve dvou se to přece lépe táhne.

Chcete vědět, jak se Jamesovi a Bobovi aktuálně daří? Stačí sledovat jejich Facebook nebo Twitter.

Hodnocení: 90%

0 komentářů: