Zdroj Jak jsem napsala v prvním příspěvku, pohanské Kolo roku čítá celkem osm svátků. Čtyři jsme si již přestavili a na dnešek zbývá d...

Kolo roku: Co a jak slavím? - Díl druhý

sobota, května 30, 2015 Unknown 2 Comments

Zdroj
Jak jsem napsala v prvním příspěvku, pohanské Kolo roku čítá celkem osm svátků. Čtyři jsme si již přestavili a na dnešek zbývá druhá polovina.

Zbývající svátky roku tvoří, mé oblíbené, slunovraty a rovnodennosti. Tyto úkazy jsou v přírodě dobře pozorovatelné, a když se na ně člověk zaměří, může tyto oslavy prožívat velmi intenzivně.

ZIMNÍ SLUNOVRAT - YULE (20.12. - 21.12)

Temná polovina roku je v plné síle, avšak zimním slunovratem se vše začíná měnit. O zimním slunovratu nastává nejdelší noc v roce a Země je vůči Slunci v nejvzdálenějším postavení. V okamžiku zimního slunovratu se však začíná rodit nové světlo, které postupně začne ohřívat zemi. Dům se zdobí jmelím, břečťanem i chvojím, aby se u nás cílili dobře přírodní bytosti uchylující se do domu před mrazem a zimou z venku. Lidé si navzájem předávají dárky.

JARNÍ ROVNODENNOST - OSTARA (20.3. - 21.3.)

Symbolem jarní rovnovnodennosti je tradičně vajíčko. To představuje znovuzrození, plodnost a nesmrtelnost. Na vajíčka se také kreslí, jde například o přání na nadcházející rok. Taková vajíčka se pak zakopou, aby bohové vyslyšeli přání. Vajíčka na rozdávání ostatním se barví přírodními barvivy. Vaří se ve vodě spolu s kůrou stromů, kořeny nebo různými květy. Poslední ovoce ze sklizně z minulého roku se obětuje přírodním duchům.

LETNÍ SLUNOVRAT - MIDSOMMAR (20.6. - 21.6.)

O letním slunovratu oslavujeme nejdelší den v roce. Ráno před počátkem oslav se praktikovaly očistné rituální koupele u studánek a pramenů řek. Se západem slunce se konaly poutě na nejbližší kopce v okolí, kde lidé s věnci z květin na hlavách tančili okolo rozdělaných ohňů. Bylinky nasbírané v tento den mají zvláštní magickou moc.

PODZIMNÍ ROVNODENNOST - MABON (20.9. - 21.9)

Oslavy podzimní rovnodennosti jsou zasvěceny sklizni plodů, kdy děkujeme Slunci za jeho dary. V období podzimní rovnodennosti upevňujeme rodinné svazky, což je velmi důležité před příchodem temné poloviny roku. Během těchto dní také dokončujeme poslední letní zemědělské práce, abychom mohli zimu strávit v klidu.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.



2 komentáře:

  1. Jé, tak to je zajímavý článek, nic podobného jsem ještě nikdy nečetla a moc jsem si to užila, fakt zajímavé! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty svátky mě vždycky lákaly, ale v tomhle jsem trochu "Američan/Angličan" a nedokážu si představit život bez Halloweenu nebo Vánoc. ^^ Umím si ty svátky užít i bez stresu a té komerce.. prostě světýlka, jídlo, masky, pohádky.. :D

    OdpovědětVymazat