Zdroj Na přání čtenářů jsem se rozhodla více psát o pohanství. V dnešním článku se lehce dotknu tématu vnímání času, které volně přejde...

Kolo roku: Co a jak vlastně slavím? - Díl první

čtvrtek, května 28, 2015 Unknown 4 Comments

Zdroj
Na přání čtenářů jsem se rozhodla více psát o pohanství. V dnešním článku se lehce dotknu tématu vnímání času, které volně přejde v představení jednotlivých svátků pohanského kola roku. 

Pojetí času, které dominuje dnešní době, se nazývá lineární. Zjednodušeně, jde o sled událostí po sobě jdoucích od nějakého počátku do určitého konce. Hádejte, kde se toto pojetí vzalo. Kořeny najdeme již v židovské a později také křesťanské víře. Lineární pojetí času začíná dominovat v okamžiku, kdy se přikládá vyšší hodnota lidským činům než přírodě, a kdy se začínají formovat pokročilejší městské společnosti.

Alternativou k tomuto konceptu je cyklické vnímání času. Jak napovídá název, jde o chápání času v kruhu. Když jsme na konci kruhu, jsme zároveň na začátku. Když něco umírá, je to z toho důvodu, aby se mohlo něco jiného zrodit. Cyklicky čas chápali už obyvatelé střední a jižní Ameriky, pohanští Vikingové na severu, keltští obyvatelé západní a střední Evropy, a dokonce i antické obyvatelstvo jižní Evropy.

Jedním ze základních cyklů je pohanské Kolo roku, během kterého se slaví celkem osm svátků. Tento cyklus je oslavou přírody a změn ročních období, jenž během roku probíhají. Pohanský rok se dělí na temnou a světlou polovinu roku, osm svátků dělíme dál na hlavní a vedlejší. Mezi hlavní (o kterých vám dnes také povím) řadíme Samhain, Imbolc, Beltaine a Lughnasadh.

SAMHAIN (31.10. - 1.11.)

Nový pohanský rok začíná svátkem Samhain, který můžete dnes znát pod jinými názvy jako Všech svatých nebo Halloween. Oslavy Samhainu začínají se západem slunce 31.10., protože podle Keltů den začínal právě večerem, a končí 1.11. opět s posledními paprsky slunce. V tento den se údajně propojí svět živých a mrtvých, přestává platit klasický prostor a čas. Na Samhain se vzpomíná na předky a v rámci hostiny se jim také prostírá stůl apod.

IMBOLC (31.1. - 1.2.)

Je oslavou laktace ovcí, nesmělých náznaků jara a prvním oficiálním dnem, kdy se může zahájit orba. Mezi tradiční pokrmy oslav Imbolce patří pečivo ve formě chleba a různých koláčů. Oslava mléka byla na Imbolc logická, jelikož tehdejší společnost na něm byla závislá jako na jedné z hlavních složek potravy. Imbolc byl v průběhu historie nahrazen svátkem Hromnice.

BELTAINE (30.4. - 1.5.)

Dnes znám jako pálení čarodějnic nebo první máj. Beltaine je svátek s nábojem lásky, je to počátek světlé poloviny roku. Na Beltaine se žehná nadcházející úrodě a přivolává se dostatek vláhy. Staví se máje a mladé páry si dopřávají hodně lásky ve volné přírodě.

LUGHNASADH (31.7. - 1.8.)

Konečně přichází sklizeň (dožínky). Oslavují se první uskladněné plody žní, rituály oslavují boha sklizní, aby celý proces proběhl až do konce v pořádku. Při slavnostním obřadu se srpem uřízne první klas, který poslouží k upečení posvátného chleba, jenž se má dle tradic rozdat všem oslavujícím.

V dalším pohanském svátku vám něco povím o vedlejších svátcích (slunovraty a rovnodennosti). Ráda bych vám také ukázala, jak slavím jednotlivé svátky já. Plánuji články plné fotek a hlavně inspirace na rituály a vizuální podobu jednotlivých svátků.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.


4 komentáře:

  1. Super, těším se na další článek :) sama jsem na pohanské cestě řekněmě začátečnicky "jednou nohou", takže takové základní informace ocením a určitě nebudu sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! A jsem moc ráda za tu zpětnou vazbu od všech, co čtou můj blog, je to pro mě nesmírně cenné...

      Vymazat
  2. Dávno jsem přišla na to, že vnímání určitých věcí v kruzích, včetně právě toho času je mi velmi blízké. Vždy pouze něco nekončí, ale také začíná a příroda je nám tomu příkladem. Slavím Beltine, Samhain, Ostaru, slunovraty i podzimní rovnodennost, Disablót. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda pravdoucí, jenže kdo se v dnešní době z lidí obrací do přírody? Jen malá hrstka lidí... Ale doufám, že se to zase začne lepšit. :)

      Vymazat