Zdroj obrázku Abych to uvedla na pravou míru, Vítek je především fotograf . V poslední době se ale touží naučit psát a vyprávět k fotká...

Jak zefektivnit práci při psaní článků (testováno na Vítkovi)

pátek, května 15, 2015 Unknown 7 Comments

Zdroj obrázku
Abych to uvedla na pravou míru, Vítek je především fotograf. V poslední době se ale touží naučit psát a vyprávět k fotkám také jejich příběhy. Naposledy mě prosil, jestli bych mu neporadila, jak zefektivnit psaní článků. 

Do této pomoci jsem se vrhla po hlavě a dle prozatimních zkušeností to funguje. Proto jsem se také rozhodla sepsat mé rady do tohoto článku.

1. Než začneš psát, je třeba si uvědomit:
  • Co píšeš (žánr, útvar, obsah)
  • Proč to píšeš (co tím chceš sdělit)
  • Pro koho píšeš (pro jaké publikum)

Za přínosné považuji alespoň lehké obeznámení s žurnalistickou teorií. Článek dělíme na několik částí, kterými jsou titulek, perex, sdělení a závěr. Vyplatí se tedy o příspěvku na blog přemýšlet jako o několika částech a klidně je i psát zvlášť. Když má člověk krizi, tak čtyři menší úkoly nejsou tak hrozné jako jeden velký.

2. Samotné psaní, aneb co ti ulehčí práci:
Svůj článek nikdo nevymyslí jen tak z ničeho. Když vaříš z vody, je to na výsledku poznat. Jak tedy správně postupovat?
  • Zažij! Když vymýšlíš příspěvek, nejčasteji tomu předchází nějaký zážitek či zkušenost, o kterou se dělíš s ostatními.
  • Informuj se! K tématu si vyhledej zajímavé informace, nezapomeň ale při vyhledávání zapojit kritické myšlení.
  • Napiš osnovu! Pozor, velmi důležitý bod psaní. V krátkých, ale výstižných bodech si napiš osnovu. Body osnovy by měly na sebe logicky navazovat.
  • Pracuj na článku! K jednotlivým bodům si můžeš připisovat věty klidně na přeskáčku. Právě body totiž zaručí, že text bude mít logickou návaznost.
  • Nechej to odležet, přečti, přepiš a vyšperkuj! Už vám někdo řekl, že psaní čehokoliv je z větší části o neustálém přepisování? Pokud ne, tak vám to říkám já. Při čtení určitě poznáte, kde má váš text slabiny. Zkuste je eliminovat.
  • Vydej! Konečně jsme u cíle, teď už můžeš svůj příspěvek klidně vydat.

Pár všeobecných rad na závěr
  • Piš přehledně. Rozdělování na odstavce je snad samozřejmostí, ale pokud je text opravdu dlouhý, je potřeba jej rozdělit také mezititulky.
  • Piš takovým způsobem, aby měl článek pro čtenáře nějaký přínos.
  • Piš osobitě, ale nehraj si na něco, co nejsi. (Nesnaž se kopírovat své oblíbené blogerky.)
  • Všude s sebou nos nějakou formu záznamníku a zapisuj si myšlenky okamžitě.
  • Titulek a perex se píše až nakonec.
  • Zapoj psychologii a raději o článku přemýšlej jako o několika částech, než o jednom velkém úkolu.
  • Neboj se odkazovat na zajímavé zdroje.


Pokud máte také problém s psaním a chcete poradit, můžete se na mě kdykoliv obrátit.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

7 komentářů:

  1. Jé a já si myslela, že jsem jediná, kdo píše články dlouho a text neustále přepisuje! Tak to jsem ráda, že to tak není:) Dík za užitečné tipy, např. osnovu si nepíšu a titulek se většinou bezúspěšně snažím vymyslet jako první, popř. ho posléze přepisuji. Nechám si tedy poradit a budu ho psát až nakonec, to mi určitě ušetří čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ti to pomůže a usnadní práci! Dej kdyžtak vědět, budu ráda za každou zpětnou vazbu :)

      Vymazat
    2. Tak dneska jsem si dle Tvého doporučení poprvé napsala osnovu ke článku a je to fakt dobrá berlička. Budu používat :)

      Vymazat
  2. Já jsem takhle kdysi psala také, promýšlela jsem dopředu, co a jak napíšu... ale od té doby, co jsem kdysi před lety napsala pár spontánních textů (proto jsem jako mladá holka asi tak zbožňovala knížku Zen a umění psát od Raye Bradburyho), tak jsem poznala, že to mě baví ze všeho nejvíc. Velmi často začínám právě nadpisem :-) A právě od něj se to nakonec všechno vyvine... někdy sama koukám, kam jsem se to dostala... jak ten text logicky navazuje a plyne od jednoho bodu k druhému, které jsem ani neměla předvymyšlené :-)) Ale mohu takhle psát jen zážitkové a "přemýšlivé" články. Když chci napsat něco složitějšího, výkladovějšího, musím to psát tak, jak jsi popsala. A přepisovat a přepisovat. Ale to mě baví mnohem míň. Ty spontánní už přepsat nejde. Jen vychytat hrubky, nějaké to opakování slov, případně trochu došperkovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé a krásné, jak jsme prostě každý jedinečný :) Já tohle praktikuji skoro na každý článek, málokdy se mi stane, že jsem něčeho tak plná, že prostě sednu a napíšu všechno hned, tak jak to plyne... :)

      Vymazat
  3. já nikdy osnovy nepsala :D přijde mi to zbytečné... mám je v hlavě a tam mi to stačí :)) je to zajímavý článek a je super, že to funguje :))

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, vďaka za rady, svoje príspevky na blogu sa snažím oddeľovať a členiť a nastavila som si aj trochu väčšie písmo, aby sa príspevky dobre a ľahko čítali, neznášam sama čítať siahodlhé texty veľkých blogerov na 3 strany o jednom rúži alebo podobne a ešte k tomu malými písmenkami, nemyslím si, že dĺžka rovná sa kvalita, práve naopak obdivujem blogerov a ľudí, ktorí vedia vystihnúť podstatu v pár riadkoch či v menších postoch.
    Bianka

    OdpovědětVymazat