Fangirl - Rainbow Rowell Být mladá, nezkušená, asociální autorka fanfikcí a k tomu nastupovat na vysokou školu je opruz. Když se k tomu...

Fikční svět je její domov, ten skutečný přináší jen problémy

pátek, dubna 10, 2015 Unknown 5 Comments

Fangirl - Rainbow Rowell
Být mladá, nezkušená, asociální autorka fanfikcí a k tomu nastupovat na vysokou školu je opruz. Když se k tomu na vás vykašle vaše jednovaječné dvojče a oznámí, že bude na koleji bydlet s někým jiným, je to opruz na druhou.

Cath a Wren jsou dvojčata, která vypadají stejně, oblékají se stejně, sdílí jeden pokoj a mají stejné záliby. Před nástupem na vysokou školu se ale chce velmi společenská Wren osamostatnit, změní účes a najde si spolubydlící na kolej. Na druhou stranu asociální Cath, trpící mnoha fobiemi, se bude muset se vším vyrovnat sama. 

Problémy Cath ale neberou konce, celá její rodina je dost zvláštní. Rodiče se rozvedli, když bylo dvojčatům osm let a s matkou se přestaly stýkat. Táta se je snažil vychovávat, ale několikrát se psychicky zhroutil. Problémy v manželství vyřešil ponořením se do práce. Wren zase řeší své problémy alkoholem a nikdy nekončící šňůrou mejdanů. Cath se naopak uzavírá do světa Simona Snowa, kánonu, který miluje a píše navíc fanfikci. Ve škole je ale nešťastná, nejraději by se vrátila domů a starala se o svého labilního otce. 

Nemůžu si to odpustit a musím Fangirl srovnat s jinou knihou od známé spisovatelky Rainbow Rowell. V tom případě je Fangirl slabší sourozenec knihy Eleanor a Park. Když Eleanor a Park skvěle graduje a příběh má náboj od začátku do konce, tak Fangirl se naopak vleče a téměř na konci se sami sebe ptáte, o čem ta kniha vlastně je. Chybí jí jednoduše nějaký dominantní prvek, zvrat v ději nebo silná myšlenka, která by učinila tuto knihu nezapomenutelnou. 

Jedno se však Rainbow Rowell nedá upřít. Umí skvěle vystihnout a popsat různé aspekty života mladých lidí. Pokud se řekne Eleanor a Park, vybavím si staré walkmany na tužkové baterky, komiksy a mé dětství. Když se řekne Fangirl, dostává se ke slovu současnost. Počítače, internet a oblíbené téma fanouškovství, které se již začíná vyučovat i na vysokých školách. 

Fangirl je průměrná young adult kniha pro všechny mladé lidi, kluky i holky. Nejvíce se určitě začtou zarytí fanoušci fungující v různorodých fandomech, kteří přesně vědí, o čem Cath vlastně celou dobu vypráví a v jejím příběhu poznají také kus sebe. 

Hodnocení: 70%

Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Neoluxor.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

5 komentářů:

  1. Moc pěkně napsaná recenze! I když já osobně si tedy myslím, že Fangirl je lepší než Eleanor a Park, mně osobně rozhodně přirostla mnohem víc k srdci. :) Nicméně já jsem Fangirl četla jako první, Eleanor a Parka až potom. Možná bych to měla jinak, kdybych ty knihy četla naopak. Ale asi spíš ne, Fangirl mi stejně byla tématem bližší. :) Nu, jsem zvědavá, co na ni řeknou i ostatní čtenáři. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna teď Fangirl čtu, tak jsem zvědavá, jestli mě zaujme. Každopádně už teď vím, že styl psaní Rainbow Rowel je skvělý. I anglicky se to čte úplně samo :)
    A pěkná recenze, mimochodem :))

    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som ju čítala v angličtine a veľmi sa mi páčila :) skvelá recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! Tuto knihu bych si hrozně ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já tedy ještě Fangirl a Eleanor a Park porovnat nemohu, protože jsem Fangirl ještě nečetla. Ale kniha Eleanor a Park se mi od spisovatelky líbila moc a snad si i brzy přečtu Fangirl v angličtině, abych si také mohla udělat vlastní názor. :)

    OdpovědětVymazat