Island je krásný a tajemný ostrov kdesi na severu v Atlantském oceánu. Obývá ho zhruba 323 000 lidí a já doufám, že ho jednou procestuji. ...

Nejlepší hudba, kterou nám dal Island

čtvrtek, února 19, 2015 Unknown 5 Comments

Island je krásný a tajemný ostrov kdesi na severu v Atlantském oceánu. Obývá ho zhruba 323 000 lidí a já doufám, že ho jednou procestuji. O tom ale článek nebude. Pozoruhodné na Islandu je, kolik skvělých hudebních projektů zde funguje, v poměru k počtu obyvatel. Nechme ale stranou profláklé Of Monster and Men, Sigur Rós nebo Björk. Pusťme se hlouběji na vyprahlé sopečné planiny islandské hudební scény.

Múm

Nezařaditelný skvost. Ideální hudba ke čtení nebo večerní relaxaci při svíčkách, kdy za okny panuje podzimní mlha a pomalu se stmívá. Hudba, které jsem si všimla v mém oblíbeném dokumentu o norském black metalu - Until the light takes us.



Sólstafir

Sólstafir miluji už nějaký ten pátek. Minulý rok však vydali naprosto brilantní album Ótta. Texty v islandštině a celková atmosféra vás rozhodně nenechá klidnými a zároveň zamrazí. Tento rok se mi navíc poštěstí vidět tuto kapelu na mém oblíbeném festivalu Brutal Assault.


Árstíðir

Jejich folkové písničky s anglickými texty stojí za to. Nejraději od nich ale poslouchám nahrávky v islandštině, opatřené videi z nezaměnitelné ostrovní přírody.


Ásgeir

Tento zpěvák a skladatel je o rok mladší než já. (Také je dost podobný herci Ewanovi McGregorovi.) Texty má v angličtině a líbí se mi jeho podivný přízvuk. Intimní atmosféra a melancholické naladění hudby zahrnuto v každé písni.


P.S. Pokud chcete být neustále v obraze, lajkujte moji FB stránku.

5 komentářů:

  1. Skvělý článek!! :)
    Já třeba ještě znám Auðn, Skálmöld.
    A jak se ti líbil Until the light take us? Já jsem na to koukala, ale tím způsobem, že jsem to přeskakovala. Udělám si čas a podívám se na to znovu pořádně. :)
    Na Solstafir se mi líbí ty jejich videa. Krásně promyšlený, jednoduchý a přitom mají hloubku. Fjara a Lágnætti jsou fakt krásná a relaxační. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Until the light takes us je kultovní věc... miluju ten dokoment :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. Múm jsou naprosto geniální, miluju je! Potom jsem si ještě oblíbil Pascal Pinon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, tu kapelu neznám... Zkusím poslechnout :)

      Vymazat
  3. Děkuji za inspiraci :)
    O Múm slyším poprvé, ale podle přiloženého videa, jde o super hudbu. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat