Do odjezdu za prvním letošním cestovatelským dobrodružstvím zbývá přesně měsíc. Za měsíc budeme sedět v autě do polských Katovic a těšit ...

Připravy na norské Oslo a plánování dalšího výletu

pondělí, ledna 26, 2015 Unknown 8 Comments

Do odjezdu za prvním letošním cestovatelským dobrodružstvím zbývá přesně měsíc. Za měsíc budeme sedět v autě do polských Katovic a těšit se na prodloužený víkend v Oslu.

Zrovna se s přítelem nacházíme ve fázi velkých příprav. Především nás teď čeká plánování programu. Jak jsme si ale doposud počínali?

Letenky

Jsou základ celé cesty. Po kurzu Travelhackingu jsme začali sledovat různé servery s akčními letenkami (např. Zaleť si, Pelikán.) Neměli jsme stanovený cíl (chtěli jsme ale někam na sever) ani datum cesty. Čekali jsme, co nás zaujme. Začátkem roku se objevila nabídka letenek z polských Katovic do Osla, zpáteční v přepočtu za 543 Kč na osobu. A v tu chvíli bylo rozhodnuto.

Ubytování

Klasické ubytování (hotel, hostel) je v Norsku celkem drahé. Naštěstí existuje alternativa, jak dobře bydlet na cestách. Přes službu Airbnb si můžete pronajmout byt/pokoj u místního hostitele. (Pokud se nyní zaregistrujete přes tento můj odkaz, získáte kredity, které můžete využít při prvním objednání ubytování jako slevu.)

V Oslu ubytování přes Airbnb vycházelo opravdu cenově dobře, vybrali jsme si vlastní pokoj v centru města, pár minut chůze od Královského paláce. Celkem za dvě noci 1266 Kč/osoba. 

Přesuny z letiště a na letiště

Z Česka na letiště Katovice a zpátky pojedeme osobním autem. V Katovicích můžeme auto nechat na nehlídaném parkovišti. Navíc automobily s českou SPZ zde mají po předložení kupónu, který si vyzvednete v infostánku, 90% slevu na parkování. To pak vyjde asi na 50 Kč za celou dobu.

Abychom ještě snížili náklady na benzín, založili jsme naše cesty na Jízdomatu. Doufáme, že auto tímto způsobem naplníme.

V Norsku dosedneme na letiště Oslo Sandefjord Torp, které se nachází asi 120 km od centra města. Zde začne velká zábava, jelikož zkusíme stopovat u místní benzínky řidiče ochotné nás vzít do Osla. 

Cestu na letiště z Osla pak pravděpodobně absolvujeme autobusem, studentská jízdenka na ISIC je asi za 540 Kč.

Na závěr bych chtěla jenom dodat, že naše cestovatelské záměry pokračují a máme již objednaný autobus a ubytování na další víkend. V březnu tedy navštívíme hlavní město Maďarska - Budapešť.

8 komentářů:

  1. To zní opravdu moc dobře :3 Do Norska bych se taky jednou ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se budu těšit na nějaký pořádný report. Užijte si to tam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užijem, Vítek skvěle fotí, navíc má nový foťák, takže report bude určitě nejlepší :D :)

      Vymazat
  3. Páni,závidím.
    Norsko je úžasné,miluju ho.
    Užij si to! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,

      děkuji, užiju si to... Pak můžeš očekávat info a super fotky na blogu :3


      Zuzka (Polární vlk)

      Vymazat
  4. Ach, závidím, aj ja by som niekedy chcela ísť do Nórska. Už som si pozerala všelijaké zájazdy autobusom alebo na výletnej lodi, ale je to fakt drahé, takže možno tam zájdem, keď sa zo mňa o pár rokov stane milionárka :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju cestovat na vlastní pěst... Vyjde to daleko levněji, svoboda je neuvěřitelná a taky je to daleko větší dobrodružství! :)

      Vymazat