*Konec světa a Hard-boiled Wonderland *Haruki Murakami *Copyright Haruki Murakami, 1985 *Přeložil Tomáš Jurkovič, 2008 *Světová knihovna ...

Když přijde konec světa

čtvrtek, ledna 08, 2015 Unknown 2 Comments

*Konec světa a Hard-boiled Wonderland
*Haruki Murakami
*Copyright Haruki Murakami, 1985
*Přeložil Tomáš Jurkovič, 2008
*Světová knihovna Odeon, Svazek 74.
Japonský spisovatel Haruki Murakami není jen autor notoricky známého Norského dřeva nebo Kafky na pobřeží. Napsal také krásnou knihu s názvem Konec světa a Hardboiled wonderland. Temný a ponurý děj, vyhrocený do konce, který lze jen stěží očekávat. Díky tomu je tento román jedním z nejlepších, který u nás od tohoto autora zatím vyšel.

Hlavním hrdinou první dějové linky je muž beze jména, na začátku malá bezvýznamná postavička, zaměstnanec Sytému. Manželka se s ním rozvedla, děti nemá, žije jako většina Murakamiho hrdinů sám. Život si ale svým způsobem umí užívat. Miluje dobrou whiskey, klasickou literaturu, jazzovou hudbu a ve stáří by chtěl odjet do hor a učit se hrát na cello a mluvit řecky.
Jednoho dne však dostane nabídku na velmi dobře zaplacenou práci, obnáší to přeprání dat brainwashem a poté Systémem zakázaným shufflingem. V tomto bodě náš hrdina začíná rozkrývat děsivá tajemství a především svůj vlastní osud.
Druhá dějová linka, zdánlivě nesouvisející s prvním příběhem, vypráví o podivném Městě a jeho obyvatelích. Kdo sem vkročí, musí se zbavit svého vlastního stínu, aby o něco později ztratil vlastní duši. Lidé bez stínů a duší jsou tu svým způsobem šťastní, ale jsou uvězněni v nesmrtelnosti na samém Konci světa.
Jak se dostáváme dál dějem, zjišťujeme, že na osmadvaceti lidech provedl Systém pokusy a implantoval jim do hlavy zvláštní čip. Díky tomuto čipu mohli tito pololidé-polokyborgové provádět shuffling. Sedmadvacet jich však zemřelo, naživu zůstal jediný, náš bezejmenný. Druhá dějová linka odhaluje tajemství jeho mozku. Ten řídí čip a Město je místem jeho představ a imaginací. Zároveň mu ale hrozí, že se bezejmenný navždy propadne do Města na Konci světa, odkud už není cesty zpět. Příběh je bojem hlavního hrdiny o samotnou existenci.
Murakami mistrně využívá prostoru pro představy a iluze. To nám později dokazuje také v knize Kafka na pobřeží. Proplétání dvou dějových linek, reálného světa se světem přestav, vynesl jeho románům zařazení do oblasti magického realismu. Avšak Konec světa a hardboiled wonderland není lehce zařaditelná kniha, je to směs detektivky a science fiction, ve které můžeme najít také prvky kyberpunku.
Hodnocení: 100%

2 komentáře:

  1. tyhlety zlehka kyberpunkové knížky mě vždycky trochu lákaly, i když jsem zatím nepřečetla nic, co by mě opravdu dostalo. od Murakamiho jsem četla zatím jen Norské dřevo a Spánek, obojí víceméně dobrý, letos bych chtěla zkusit něco dalšího, tak děkuju za tip na zajímavou knížku :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem velmi ráda, že jsem dodala tip na knížku :)

    OdpovědětVymazat