Minulý podzim jsem si ze svého tripu Pobaltím odskočila na 12 hodin do Helsinek. Samozřejmě jsem se do toho města okamžitě zamilovala a...

Ultimátní průvodce: 12 hodin v Helsinkách

pondělí, března 14, 2016 Unknown 7 Comments


Minulý podzim jsem si ze svého tripu Pobaltím odskočila na 12 hodin do Helsinek. Samozřejmě jsem se do toho města okamžitě zamilovala a dnes vám přináším ultimátního průvodce, jak využít tak krátký čas v tomto neuvěřitelném městě na maximum.
Přístav v Helsinkách
Co musíte vědět
Helsinky jsou finským hlavním městem, ale založili je Švédové v roce 1550. Pokud se vydáte na delší návštěvu Finska, vaše první kroky zřejmě povedou právě sem. Nebo si můžete jako já "odskočit" do Helsinek na čumendu z Pobaltí. Z estonského Tallinu denně vyplouvá soustu trajektů přímo do Helsinek. Zpáteční lístky můžete nakupovat na těchto stránkách již od 15 euro, ale musíte to kontrolovat často a mít štěstí na slevu. Běžná cena se pohybuje okolo 25 euro. Jo a symbolickým zvířetem města je údajně veverka, dobrý že? 

Jak se pohybovat po městě
V případě rychlé denní návštěvy je ve vašich možnostech chodit všude pěšky. Centrum je celkem malé a všechno máte pohromadě. Na větší výlety za město není čas, tudíž je lístek na MHD zbytečný.

Co musíte vidět
Z helsinského přístavu se dostanete po pobřeží do centra města zhruba po 20 minutách chůze. Jako první zřejmě půjdete obdivovat běloskvoucí helsinský Dóm na Senátním náměstí, přístav s mnoha loďkami, potom pravoslavný Chrám věčného spánku Panny Marie a za návštěvu stojí také námořní obranná pevnost Suomenlinna. 
Přístav v Helsinkách
Přístav
Chrám věčného spánku Panny Marie
Dóm
Z centra města se můžete pomalu přesouvat do městské části Töölö, jedné z nejbohatších částí celého Finska. Zde můžete vidět Olympijský stadion a v parku Sibéliův monument. 
Olympijský stadion
Sibéliův monument
Den zakončíte krásnou procházkou podél moře a můžete si užít výhled na noční centrum města.


Kde jíst a pít
O skvělé finské kavárně jsem vám už psala článek tady. V Good Life Coffee vás rozhodně nenechají ani o žízni, ani o hladu.



7 komentářů:

  1. Pěkný článek, do Helsinek bych se jednou ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky i článek:-) Strašně moc bych chtěla navštívit skandinávii, tak snad se jednou podaří:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. hodně mě překvapilo, že toto město založili Švédi :)) jinak koukám, co vše se dá stihnout za 12 hodin! je to parádní a město je to opravdu krásné :))

    OdpovědětVymazat
  4. Krása. :) Já bych do severní Evropy chtěla hrozně moc, ale jsem spíš na přírodu. I když dvanáct hodin bych obětovat mohla. :) Už se těším.
    http://srdcem-na-cestach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi hezký článek a fotky. Moc se mi líbí ten Sibéliův monument. Natolik, že jsem začala pátrat po tom, kdo to vlastně byl. Poslední fotka focená v noci je také moc hezká.

    OdpovědětVymazat
  6. V létě plánuji Skandinávii a pořád se nemůžu rozhodnout mezi Oslem a Helsinkami:) Děkuji za pěkný článek:)

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera. Verím, že sa tam čoskoro dostaneme aj my! Navštívte aj náš blog, na ktorom nájdete okrem cestovania aj mnoho iného! Motivácia, inšpirácia, vzťahy a iný pohľad mladého páru na svet, ako taký! http://www.waveofreality.com

    OdpovědětVymazat