První týden v Norsku zakončujeme návštěvou ledovce Jostedalsbreenu, konkrétně splazu Nigardsbreen. Po úmorné cestě , národním parku Rond...

Roadtrip Norsko den sedmý: Ledovec Jostedalsbreen

čtvrtek, srpna 13, 2015 Unknown 9 Comments


První týden v Norsku zakončujeme návštěvou ledovce Jostedalsbreenu, konkrétně splazu Nigardsbreen. Po úmorné cestě, národním parku Rondane, výhledu v Åndalsnes a kouzelném nočním přejezdu Jotunheimenu to bylo zase něco nového.
 
Opravdový ledovec jsem nikdy předtím neviděla, tudíž jsem nevěděla, co čekat. Myslela jsem si, že u něj bude obrovská zima (asi tak tři stupně jako v Jotunheimenu). Proto jsem na sebe natáhla teplé tričko, svetr, nepromokavou bundu a přidala také čepici a rukavice. Velmi mě proto překvapilo, že než jsem se doplazila k ledovci, musela jsme sundat skoro všechno, zbyl mi jenom svetr. Nijak závratná zima se nekonala.
 
Že by bylo dojít k Jostedalsbreenu nějak jednoduché, to říct nemůžu. Počítejte s pěti norskými kilometry. Ten poslední si hodně užijete, protože budete opět skákat po obřích kamenech. Jakmile ale dojdete k samotnému splazu, naskytne se vám úžasná podívaná. Jelikož ledovec rychle mizí, ocitnete se na dně holého údolí. Kolem vás budou jen nepochopitelně rozmístěné obří balvany a dohladka obroušené vysoké skály. Budete se tak cítit uvěznění jako v trolí hubě.
 
Nejzajímavější zjištění dne se však týká samotného ledovce. Samozřejmě, že jsem si led přes veškerá varování a zákazy musela prohlédnout zblízka. Nejvíc mě fascinovala jeho struktura. Ledovec totiž není hladký, ale je tvořen malými šupinkami, které se z něj dají vylupovat.
 
P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.










9 komentářů:

  1. Ty fotky jsou boží! Hlavně se těším na článek, kde budeš popisovat, jak jste to celé plánovali :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě takový bude :) A hlavně spousta tipů, na co si dát pozor, aby lidi neprovařili některé věci stejně jako my :D

      Vymazat
  2. Wow, podľa fotiek je to naozaj prekrásne miesto! :3 Inak krásne fotky, aj pri iných článkoch sa mi páčili. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Bylo tam krásně, ale v když porovnám ty jednotlivosti Norska, tak to byl jeden z těch "slabších" výletů :)

      Vymazat
  3. Vypadá to úžasně!! Tak ráda bych se podívala do severských zemí:)!

    OdpovědětVymazat
  4. ledovec jsem takto ještě také neviděla... a vypadá nádherně :)) páni, už týden máme procestovaný... budou mi ty články chybět :((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj Luci, článků o Norsku bude ještě spoustu :)

      Vymazat
  5. Vůbec články tohoto typu nechápu. Zrovna plánuju cestu na tento ledovec, a z Tvého článku se absolutně nic nedozvím. Jak se tam dostat, kde nechat auto, je tam parkoviště? Jede se tam trajektem? Jede se tam lodí? Je sice hezké žes tam byla, ale od cestovatelských stránek bych čekala, že mi pomůžou když tam budu chtít také. Příště na to pozor :-)

    OdpovědětVymazat