Cestou na Kazatelnu Jsme skoro u konce. Zrovna totiž čtete řádky předposledního dílu našeho putování Norskem. Trochu na mě jde smutek...

Roadtrip Norsko den jedenáctý: Uplácení Norů pivem, návštěva vysněné Kazatelny a wildlife photoshooting ve Stavangeru

středa, srpna 19, 2015 Unknown 3 Comments


Cestou na Kazatelnu
Jsme skoro u konce. Zrovna totiž čtete řádky předposledního dílu našeho putování Norskem. Trochu na mě jde smutek, protože psaním těchto článků jsem si krásně oživila všechny pocity, vzpomínky a zážitky z tohoto skvělého roadtripu. Po cestě do Norska, národním parku Rondane, výstupu v Andalsnes, Geirangerfjordu, Jostedalsbreenu a Trolltunze vám přináším další dobrodružství. Tentokrát z dalšího velmi známého místa, kterým je Preikestolen (česky Kazatelna). Tenhle kus skály jsem toužila navštívit hlavně proto, že se objevil mimo jiné také v seriálu Vikingové (na konci druhé řady, kdy se z Ragnara stal král).

Ještě než se ve vyprávění vydáme na Kazatelnu, mám pro vás (teď už) veselou historku o našem autě. Asi posledních pět dnů, kdy jsme měli před sebou ještě 2000 kilometrů, nás začalo zlobit auto. Hučelo nám ložisko v předním kole. Tedy mysleli jsme si, že to je ložisko, neměli jsme to od nikoho potvrzené, jelikož zastavovat v norském servisu bylo vzhledem k finanční náročnosti takové operace nepřípustné. Nicméně naše problémy vyvrcholily den před výstupem na Kazatelnu. Pršelo a Vítek zběsile odmlžoval auto větráním, ALE bez zapnutého motoru! Tak se nám vybila autobaterie. V dešti, kdesi u lesa, jsme chtě nechtě stopovali projíždějící motoristy. Naštěstí nám zastavil hned první člověk (aby ne, když jsme poskakovali po celé šířce silnice, takže dál by se prostě nedostal. Haha.) Byl to nějaký moc milý Nor, který vylezl do deště, správně nám zapojil kabely na nastartování a nakonec se nám ještě začal omlouvat za hnusné norské počasí. Prý jsme vychytali jedno z nejhorších lét za poslední roky. Za odměnu pán dostal dva Kozly v plechu. Byli jsme zachráněni! Alespoň pro tuhle chvíli.

Teď už ale zpátky k tomu hlavnímu. Na Kazatelnu vede čtyři kilometry dlouhá stezka, která je na norské poměry skvěle značená. Každých pár desítek metrů na vás čekají ukazatele s údajem o zbývající délce trasy. Opět se nevyhnete skákání po kamenech a přechodům přes močály, celkově jde ale o jednu z nejlehčích tras, kterou jsme v Norsku šli. Tyhle čtyři kilometry zvládáme asi za hodinku. Nahoře si lebedíme a užíváme sluníčka. Kolem posedává dost lidí, takže se nedá pořádně fotit. V jedenáct dopoledne se ale strhne hrůza. Na Kazatelnu se nahrne první obří vlna lidí. My okamžitě mizíme, ale i přesto jdeme zpátky a cestu lemuje souvislá šňůra lidí mířících nahoru. Fuj.

Dalším místem, na které míříme, je město Stavanger. Neměla jsem ohledně Stavangeru žádná očekávání a on mile překvapil! Moc dobře na mě působil přístav, ale hlavně jsem si dost užila stavangerské staré město - ulici bíle natřených a velmi důkladně opečovávaných budov. 

Ve Stavangeru jsme si také dali naše "oblíbené" cheeseburgery z McDonaldu, a když jsme večeřeli v přístavu na lavičce, doletěl za námi vrabec. Já samozřejmě nemohla odolat a podělila jsem se s ním o housku. Vrabec si své soustíčko sebral a uletěl. Za malou chvíli se vrátil a nebyl sám. Přivedl další ptačí kamarády, které Vítek stihl vyfotit. Takhle se prostě dělá wildlife photoshooting! :)

V podvečer ještě zajíždíme k památníku Sverd i fjell. Ten připomíná bitvu z roku 872, kdy král Harald sjednotil Norsko pod jednu korunu. Tenhle památník jsem také vždycky obdivovala na fotografiích a chtěla jsem k němu. Jeho návštěva byla jedna z dalších malých radostí, kterých mi návštěva Norska přinesla mnoho.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB STRÁNKU.
Máte rádi fotografie? Tak to určitě nepřehlédněte můj INSTAGRAM, kde se objevují fotografie, které jinde neuvidíte.
Na Kazatelně
Kazatelna
Cestou z Kazatelny
Na trajektu do Stavangeru
Vrabčák stavangerský
Old town
Typicky norská fotka
Meče ve skále (Sverd i fjell)

3 komentáře:

  1. předposlední článek o Norkém roadtrip? :( uteklo to rychle a články byly super :)) fotky byly a jsou úžasné :)) ten vrabčák je moc pěkný :)) a snad Norovi pivo chutnalo ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že je to předposlední článek. Už se těším, až jednou podobný výlet vyjde mě. Jen si asi počkám, až bude Norsko méně populární (bude někdy? :) )

    OdpovědětVymazat
  3. wau, ♥ krása nádherna, bodeee, dúfam že raz navštívim tak krásnu krajinu

    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat