Kdesi uprostřed Norska Po únavné cestě a slunečném dobrodružství v nejstarším národním parku Norska Rondane se přesouváme na další ...

Roadtrip Norsko den pátý: První opravdové fjordy a výstup v Åndalsnes, při kterém člověk potí krev a duši má na jazyku

pondělí, července 27, 2015 Unknown 8 Comments


Kdesi uprostřed Norska
Po únavné cestě a slunečném dobrodružství v nejstarším národním parku Norska Rondane se přesouváme na další plánovanou lokaci a zároveň nejsevernější bod roadtripu - město Åndalsnes. Při tomto přesunu se máme dostat poprvé k fjordům. Jaké mám dojmy z norského členitého pobřeží? To se dočtete dál.

"Vůbec neumím vyjádřit pocity, jaké člověk má, když vidí poprvé fjord. Je to směsice úžasu, nadšení, opojení krásou a oslavy přírody. Fjordy jsou velkolepé, obrovské a nádherné. Nedá se to popsat, nedá se to vyfotit, tohle se dá jedině zažít," stojí v mém cestovním deníku.

Opravdu, můžete vidět stovky fotek a desítky videí z Norska, ale nic z toho nepřenese tu nádheru a nedokáže vás připravit na to, co uvidíte na vlastní oči. Doopravdy jsem byla naprosto šokovaná tím, jak Norsko vypadá. Nejúžasnější na fjordech jsou vodopády, často několik set metrů vysoké. Valí se z nic voda v obrovských proudech, až si říkám, kde se tolik vody tam nahoře bere.
Poblíž prvního fjordu
Den pátý: Åndalsnes - Ålesund
Koncem čtvrtého dne dojíždíme do Åndalsnes a kempujeme kdesi na parkovišti u místních kasáren. Ráno pátého dne se budím v 7:00 dle nařízeného budíku, ale ten vytípnu a spím ještě chvíli dál. Pomalu mě ale probouzí zvláštní zvuk z venku. Uvědomuji si, že to jsou slyšet padající vodopády, které nás tady bohatě obklopují. Vítejte v ráji, tohle je Norsko!

Dopoledne pak já a Vítek míříme na obávanou a mýty opředenou vyhlídku nad Åndalsnes, odkud pocházejí všechny fantastické fotky, které jsme obdivovali na internetu. Tedy na instagramu všech našich oblíbených cestovatelů-fotografů. Snili jsme a slíbili si, že se jednou na všechna ta místa podíváme. A hle! Sen se stal skutečností!

Proč je ale vyhlídka nad Åndalsnes tak obávaná? To protože je pouze dva kilometry dlouhá, ale nastoupáte na ní přes 500 výškových metrů! Tuhle pořádnou porci nakonec spolu zvládáme za hodinu a 5 minut k tomu, nicméně musím říct, že to je boj. Po 100 výškových metrech totiž nemůžete zvednout nohu, po čtyřech stovkách máte pocit, že nikdy nedojdete. Tenhle výstup opravdu bolí. Výsledek ale stojí za to, koukněte:
Åndalsnes
Vyhlídka nad Åndalsnes - jeden z hlavních cílů fotografů
Když jsme se prostoupali nahoře na vyhlídku, začalo zrovna pršet. Výhledu si proto užíváme jen chvíli a brzy se pouštíme do sestupu dolů. Chcete vědět něco šíleného? Sestup je minimálně tak hrozný jako výstup nahoru, také dost bolí, i když zabírají úplně jiné partie svalů.  Než dosáhneme opět hladiny moře, solidně prší. Nabíráme Verču a Barču a ujíždíme z Åndalsnes směrem k Ålesundu. Se slepou vírou, že se počasí po cestě umoudří. Cestou do Ålesundu nás čeká ještě jeden zážitek. V plánu máme průjezd známou Trolí stezkou.
Na Trolí stezce
Trolí stezka
Vodopád na Trolí stezce
Čím blíž Trolí stezce jsme, tím víc prší. Když do toho připočítáte kapičky vody, které chrlí všudypřítomné vodopády, je to už slušná sprška. Osobně se odvažuji ven asi jenom jednou. Vítek je ale větší drsňák. Vypravil se dokonce vyfotit celé údolí na vyhlídku, a díky tomu teď můžete obdivovat tyhle fotky!
Trolí stezka
Trolí stezka
Epické počasí na Trolí stezce
Cestou z Trolí stezky - průměrná teplota okolo 8 stupňů
Pátý den večer přijíždíme do Ålesundu. Tady se nachází vyhlídka na město, kterou jsem chtěla moc navštívit zase já. Výhled na ostrůvky je krásný, město je tak spojeno hlavně podmořskými tunely. Jinak mě ale nijak neoslovuje, je to prostě jenom město. Po všech těch přírodních skvostech jsem trochu apatická k výdobytkům civilizace.

Fotky fotil můj nejdražší muž Vít Volšička. (Dejte mu lajk za tu odvahu na Trolí stezce, díky!)

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.
Ålesund
Ålesund



8 komentářů:

  1. Severje jedna z nejhezčích částí na světě! :O od té doby, co čtu krimi, tak jsem se do chladného severu hodně pustila. Ten vzduch, ta atmosféra a to ticho, když jste v přírodě, musí být dokonalé... každou fotkou víc a víc chci ty místa navštívit! :) nepopsatelná krása, přesně jak píšeš...

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! A já myslím, že se to počasí k tomu skvěle hodí a je mnohem víc fotogeničtější než nějaké azuro! :)

    OdpovědětVymazat
  3. do norska by som sa jedneho dna chcela dostať a tvoj článok ma v tom len utvrdil, ta priroda je nádherná. strasne sa mi páči, ako si opísala tie fjordy, davam follow. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásný článek! :) Taky bych se jednou ráda podívala do Norska. :)

    OdpovědětVymazat
  5. ta první fotka je úžasná :)) všechny fotky jsou skvělé a nádherné :)) já bych asi také byla odvážnější, miluji déšť, a když už bych tam byla, tak bych se chtěla pořádně podívat :))

    OdpovědětVymazat