Letní slunovrat Letní slunovrat je můj nejoblíbenější svátek pohanského Kola roku. Slunce má v tento den vůči rovníku největší úhlovou ...

Oslavy letního slunovratu v obraze

úterý, června 23, 2015 Unknown 10 Comments

Letní slunovrat
Letní slunovrat je můj nejoblíbenější svátek pohanského Kola roku. Slunce má v tento den vůči rovníku největší úhlovou vzdálenost a my oslavujeme nejdelší den v roce. Letnímu slunovratu se mimo jiné říká také Litha, Midsummer, v severských zemích Midsommar.

Ke svátku Midsummer se váže plno krásných tradic. Období léta přímo láká oslavovat venku, a proto se vydávám do přírody. Ke svátku patří také patřičná ozdoba, naši předkové se během oslav zdobili věnci z květin. Já letos sázím na věnec z chrp.




Zkouška hotového věnce

Na polích a lukách sbírám chrpu, rmen a další druhy bylin do kytice, kterou jsem se rozhodla ozdobit jednu studánku u nás v lese. Zároveň jsem slíbila, že se o tuto studánku budu starat, jelikož se její dno postupně zanáší. 
Květiny pro studánku


Očistnou koupelí v bystřině, potůčku nebo řece nechávám odejít vše, co tento rok odejít má. Tato koupel je opravdu jenom symbolická. Velkou a opravdovou (aneb do naha) koupel plánuji na začátek srpna.

Očistná koupel v potůčku
Očistná koupel
Co má odejít, odejde

Konec dne patří pouti loukami na blízký kopec s krásným výhledem. Po cestě se zastavuji, rozhlížím se do okolní krajiny, přemýšlím o životě, sbírám byliny (sedmero kouzelných bylin) a raduji se z prostého bytí. 

Pouť na nejbližší kopec




Sběr bylin při západu slunce
Během poutě
Sběr třezalky, řebříčku a přesličky
Na konci mé poutě mne čeká opravdu krásný výhled a západ Slunce. Posílám Slunci pozdrav a zapaluji symbolický oheň, svíčky v zelené a oranžové barvě. 

Slunovratový nebo také svatojánský oheň sloužil k aktivaci magické moci bylin natrhaných právě v tento den. Říká se totiž, že byliny budou mít daleko větší účinnost.

Z mého pohledu mi přijde nejvhodnější se se Sluncem a světlem loučit, protože po této noci se dny začnou zkracovat, vše pomalu následuje pomyslnou smrt a temnotu. Samozřejmě jen do té doby, než se Kolo roku opět otočí.



Slunce je středobodem rituálního ročního cyklu

Věnec a natrhané byliny
 P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku. 

Fotky fotil VÍTEK. 

Symbolický slunovratový oheň, který aktivuje sílu bylin

10 komentářů:

  1. Procítěné a magické fotky!
    Krásný článek i fotky. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Výborné fotografie, obsah je veľmi pekný a príjemne sa na ne pozerá. Kvetinu, z ktorej je upletený veniec síce nepoznám, ale je krásna. Osobne sa mi najviac páči asi piata fotka zhora, kde sedíš v tráve a pekne vynikne výrazná farba vlasov a venčeku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása krása krása <3 .. Úzasné fotky, pekný článok a dokonalý veniec :3 a fakt zaujímavý článok :) Nikdy ma nenapadlo sláviť slnovrat, ale inšpirovala si ma a na najbližší asi niečo podniknem :)

    www.amazing-adria.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. páni, úžasné :)) skvělé fotky a super napsáno :))

    OdpovědětVymazat
  5. Je hezké, že se v dnešní době ještě najde někdo, kdo tyhle věci prožívá a nebere je jako samozřejmost. Lidé tak nějak zapomínají, kterým silám vděčí za to všechno.
    Fotky jsou krásný:)

    OdpovědětVymazat
  6. super. taky jsem slavila. trochu skromněji, ale přece. nádherné fotky (y)

    OdpovědětVymazat
  7. nádherné fotky, líbí se mi clona na většině hrozně :))

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherná fotky nebo spíše slečna na fotkách. :)

    OdpovědětVymazat