Norsk Folkemuseum Fotil Vítek Třetí a poslední den naší norské výpravy si užívám nejvíce. Z centra města se vydáváme na krásný poloost...

Třetí den v Oslu

pátek, března 20, 2015 Unknown 4 Comments

Norsk Folkemuseum
Fotil Vítek
Třetí a poslední den naší norské výpravy si užívám nejvíce. Z centra města se vydáváme na krásný poloostrov Bygdøy. Zde máme v plánu navštívit Norsk Folkemuseum a Vikingskipshuset. Konečně se osobně setkávám s věcí, která mě na Norsku přitahuje nejvíce. Jak už správně tušíte, je to historie této nádherné země.

Je to trochu paradoxní, ale velmi jsem se těšila až uvidím Gol Stavkirke, což je starý dřevěný kostel z konce 12. století! Ten je ozdobou a hlavní atrakcí Norsk Folkemuseum. Nemusíte být věřící, ale tato stavba vás rozhodně ohromí.

Všechny expozice v Norsk Folkemuseum jsou jednoduše skvělé. Můžete nahlédnout do života lidí na severu, v areálu najdete spoustu dřevěných domů z různých dob, od klasických hrubě opracovaných s izolací z březové kůry a trávy, až po ty modernější a barevné.
Vyřezávaný vstupní portál do dřevěného kostela Gol Stavkirke
Gol Stavkirke a ostatní budovy
Norsk Folkemuseum
Vikingkipshuset je speciální muzeum pro expozici vikinských lodí, které byly nalezeny na konci 19. a začátku 20. století. Celkem jsou tři, Oseberg, Gokstad a Tune. První dvě jmenované se zachovaly ve skvělém stavu, z Tune bohužel zbylo jen torzo. 

Všechny tři lodě vykopali archeologové z pohřebních mohyl. Vikingové tak pravděpodobně v 9. století pohřbívali velmi významné osoby své země. Spolu s loděmi byly nalezeny lidské ostatky a mnoho cenných předmětů.

Musím říct, že ve Vikingskipshuset jsem se cítila opravdu skvěle. Na takovém místě jenom chodíte a tiše obdivujete tu nádheru kolem. Já se zaměřila především na detaily. Opracování dřeva, ornamenty na lodi Oseberg, její zakončení ve tvaru hada a různé drobnosti, které se našly pohřbeny s lodí. Jestli se mi odněkud nechtělo, tak to bylo toto muzeum. 
Oseberg
Oseberg
Gokstad
Já a Vítek v muzeu
Oseberg
Gokstad
Náš malý skandinávský výlet jsme s Vítkem zakončili noční procházkou po přístavu a pak se odebrali na autobusovou zastávku. Bylo to smutné, museli jsme domů, i když se nám vůbec nechtělo a v Oslu bychom nejraději zůstali. Jak už ale víte, do Norska se vracíme. Taky jsme ze srandy začali říkat, že další letenka do Osla bude už jenom jednosměrná. Tak moc se nám tam líbilo.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

4 komentáře:

  1. Boží fotky! :3 Norsko mám strašně ráda a jednou bych se tam chtěla jet i podívat :)
    https://janetsonrisa.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak budeš mít možnost, neváhej a jeď, stojí to za to :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. je úžasné, jak vás tato země uchvátila :)) jsem ráda, že se tam vracíte... ono se člověku nikdy nechce vracet... to naprosto chápu :)) fotky jsou krásné :))

    OdpovědětVymazat