Kdesi v jižním Norsku Vše tradičně fotil Vítek První velká výprava je za námi. S Vítkem jsme se vydali na tři dny do Osla a dnes se s ...

První den v Oslu

středa, března 04, 2015 Unknown 8 Comments

Kdesi v jižním Norsku
Vše tradičně fotil Vítek
První velká výprava je za námi. S Vítkem jsme se vydali na tři dny do Osla a dnes se s vámi podělím o zážitky z prvního dne. 

Při vystupování z letadla nás Norsko vítá mlhou a temnotou. Naštěstí se během chvíle odehrává "zázrak." Jako mávnutím kouzelného proutku se vyjasňuje a my máme hned větší chuť cestovat. Po různých peripetiích se do Osla nakonec vydáváme autobusem.

Po příjezdu začínáme obdivovat město. Naše první kroky míří do Grönlandu, k bývalému obchodu Helvete, ve kterém se v devadesátých letech scházeli představitelé norského black metalu. Ve sklepě obchodu se nyní nachází také muzeum black metalu. Ortodoxní vyznavač tohoto stylu hudby nesmí Helvete minout.
Bývalý obchod Helvete
Oslo je velmi moderní a rychle se rozvíjející město. Jeho moderní architektura je vyhlášená, a proto procházíme ulice s hlavami vzhůru. Obdivujeme skleněné stavby a fotíme, co se dá. Opravdovou perlou Osla je budova opery a baletu. Velmi fotogenická, jednoduchá a krásná. Ze střechy opery je dobrý výhled na okolí.
Osloská moderní architektura
Budova opery a baletu
Výhled ze střechy opery
Výhled ze střechy opery II.
Radnice a v pozadí Holmenkollen v mlze
Naše putování pokračuje a přesouváme se do přístavu, kde trávíme mnoho hodin. Jako první nás z dálky vítá dominanta Osla - radnice.

Přístav si opravdu užíváme. Vyfotili jsme zde jednu opravdu hezkou fotku, kterou vidíte hned pod tímto textem. 
Já v přístavu
Pohled na radnici od přístavu
Na doporučení několika lidí pak míříme do části přístavu, která se jmenuje Aker Brygge. Tady najdete nejluxusnější bytové domy s výhledem na moře. Cena bytů se zde pohybuje okolo patnácti až třiceti milionů korun českých. 

Nejprve jsem byla tímto místem unesená, ale postupem času jsem začala přemýšlet, zda udělá takový byt lidi šťastnější. Dospěla jsem k názoru, že rozhodně ne. Osobně si myslím, že takové pozlátko je zbytečné. Raději dám jednou přednost malému útulnému domečku v severském stylu uprostřed lesa.
Aker Brygge
Aker Brygge II.
Na sklonku dne se přesouváme ke královskému paláci a do přilehlého parku. Palác je celkem obyčejný a nezajímavý, ale podvečerní park má úžasnou atmosféru.
Park v okolí královského paláce
Náš první den v Oslu zakončujeme přesunem k našemu hostiteli. Přes službu Airbnb jsem si našli ubytování asi tři minuty chůze od královského parku a centra města. Byt vlastní milý Rus Vladislav, který se o nás výborně stará. 

Večer padáme únavou do postele a okamžitě usínáme. Musíme nabrat síly, jelikož další den máme naplánovaný výšlap na Holmenkollen a sraz s jednou blogerkou žijící a píšící z Osla. Chcete vědět, kdo to byl? Dozvíte se v dalším pokračování! :)

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

8 komentářů:

  1. To jsou krásný fotky, hlavně se mi líbí ty na střeše opery, přístav a park. Počasí se Vám tedy celkem vyvedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pátek bylo ještě hezky, v sobotu a neděli už to bylo horší :)

      Zuzka

      Vymazat
  2. Wow tak tá architektúra mi vyrazila dych... Neviem prečo som si Oslo predstavovala trošku inak... :)

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo. mají tam moc krásné budovy :)

    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. fotky jsou úžasné a ta budova baletu a opery vypadá fantasticky :)) děkuji za možnost nakouknout do Norska :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není všechno, ještě budou dva další články s fotkama :3

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat