Na jedné z našich cest Fotil Vítek Mé poslední zážitky z organizovaného zájezdu jsou strašné a děsí mě i po letech. Spousta hodin strá...

5 důvodů, proč cestovat na vlastní pěst

čtvrtek, března 26, 2015 Unknown 20 Comments

Na jedné z našich cest
Fotil Vítek
Mé poslední zážitky z organizovaného zájezdu jsou strašné a děsí mě i po letech. Spousta hodin strávených v autobuse na cestě do Paříže a Londýna s mnoha lidmi. Hnusné přespávání v "hotelu" F1 a nalajnovaný program, který je otrocky dodržován. Nezajímavý výklad od průvodce, který by uspal i hada. Nechci rozhodně generalizovat, jsou i skvělé zážitkové cestovky, kterých je však málo. Takže pokud máte ze zájezdů podobné pocity, tak právě pro vás je můj dnešní článek o výhodách cestování na vlastní pěst. 

Je to levnější. Přestřelené ceny zájezdů mě vždycky zvedají ze židle. Proč platit nehorázné peníze za něco, co vám svou koncepcí naprosto nevyhovuje?  Prostě si sbalte batůžek a vydejte na výlet jen tak, ušetříte.

Je to větší dobrodružství a adrenalin. Nikdy nevíte, co vás na cestě potká. Třeba se rozhodnete stopovat, ale když jste už na místě, nedaří se vám nikoho zastavit, a tak musíte shánět nejbližší autobusovou/vlakovou zastávku. Nic prostě není jisté.

Přichází to nečekaně. Levné cestování znamená dost často také dlouhé čekání. Vyhledáváte si různé akce, kombinujete přepravu za co nejlevnější peníz. A pak to přijde. Najdete letenky do Norska za 500 Kč? Neváháte, hned objednáváte a výlet je na světě.

Ta svoboda! Neznám lepší pocit, než se ráno na výletě probudit, vykouknout z okna a spontánně se rozhodnout, co budu dělat. Žádné limity, než ty, které si sami dáte, neexistují. 

Potkáte mnohem více lidí. Pro mě jako introverta to výhoda není, ale chápu, že jsem v menšině. Takže pokud máte rádi lidi a rádi s nimi komunikujete, rozjeďte se do světa na vlastní pěst.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

20 komentářů:

  1. Já když nad tím přemýšlím, tak jsem asi ani na žádném vyloženě organizovaném zájezdu nebyla, s výjimkou školních výletů:D Možná bych si to měla vyzkoušet, určitě by to byl zážitek:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako určitě se najdou skvělé zájezdy, s volným režimem nebo takovým programem, který člověku vyhovuje... Ale většina je jich fakt hrozných a vyhýbám se jim..

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. Máš nádherný design :) Keďže stále chodím s rodičmi, neviem si predstaviť že by sme takto niekam šli. Ale úprimne, práve tá sloboda rozhodovania, voľnosť a neočakávané dobrodružstvo sa mi na tom páči najviac.

    creyativite

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu. Až budeš starší, tak si to už určitě budeš umět představit :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  3. Vždycky jsem spíš jezdila na organizované zájezdy, na vlastní pěst jen párkrát. Máš pravdu, že je to větší vzrůšo a svoboda, ale druhou stranu zase nemáš takovou jistotu, např. co se týče ubytování, stravy, průvodcovských služeb ap.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naposledy jsem byl na klasické "válecí" dovolené na vlastní pěst. Ubytování zabukované dopředu a stravu jsem neřešil, protože jsem věděl, že jsou na místě dobré restaurace. Souhlasím se Zuzanou, ta krásná volba "jdeme na večeři na oblázkovou a nebo na písečnou pláž?" byla super.

      Vymazat
    2. Osobně průvodce nepotřebuji, ubytování mám jisté kolikrát daleko hezčí než v hotelu (u domorodců z dané země, kde máš vlastní pokoj a celý byt k dispozici za směšné peníze), supermarkety a restaurace jsou taky všude... Je to prostě podle mě o využívání těch správných služeb.. :) Nevidím v hotelu a hotelové stravě nic jistější než při jiném řešení :)

      Vymazat
  4. Jsi můj člověk! :D
    Nesnáším zájezdové poznávání zemí... je to tak nesvobodné, děsně nalajnované, NIKDY se nestíhá - šup sem, šup tam,... chtěla bych vycestovat o prázdninách... někam... kamkoli... ještě nevím... vzít s sebou přítele... a v celku na "blint"... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je prostě nejlepší... Sebrat se a jet... Kam to člověka zrovna zavane, rozhodně se do toho s přítelem pustťe :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  5. plne súhlasím, úplne dodržavam a som strašne rada, že je tu viac takých mojích krvých skupín :) cestovanie jednoznačne preferujem na vlastnú päsť, je to proste úžasné a adrenalín, ktorý človek pozižíva je nesmierne návykový :)

    http://www.jade.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem tak ráda, že je tolik lidí, kteří to mají stejně jako já :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  6. Kdysi jsem byla na organizovaném zájezdě v Provence, průvodkyně si vymýšlela názvy památek a když se jí jednou někdo snažil oponovat, tak si ho vzala bokem a seřvala ho. Můžeš narazit na dobrého průvodce, který ti návštěvu daného místa obohatí, ale je to sázka do loterie. Taky dávám přednost cestování na vlastní pěst. Navštívíš to co chceš vidět a nezdržuješ se na místech o která nestojíš, většinou to taky výjde levněji. V neposlední řadě - je to dobrodružství! :D

    Peťa S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, přesně, přesně... Nemám co dodat! :)

      Zuzana

      Vymazat
  7. Jeden z mých organizovaných výletů dopadl tak blbě, až jsem o tom blognul: http://tasselhof.com/632514-jedem-do-vidne-mano.php

    A jinak naprosto s tebou souhlasím. Navíc míra adrenalinu se dá předem určit. Buď jedeš impulzivně do Norska, protože letenka je za 500 a nebo si půl roku dopředu sedneš a v klidu si na internetu zabukuješ letenky a místo v hotelu.

    A i v tom případě to bude levnější, než s cestovkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Achjo... Játrovka... Jo, to taky nesnáším... Taky nesnáším na výlety řízky v takové té oldschool aluminiové krabičce...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  8. také si myslím, že je to lepší... já jsem byla na organizovaném zájezdu v Německu a Rakousku... a stačilo :D já nemusím moc autobusy, takže to byl první kámen úrazu :D no... užila jsem si to, viděla něco jiného, nového, ale když jsem byla loni o prázdninách v Německu na dovolené "na vlastní pěst", tak to bylo mnohem lepší.. takže bych asi už na organizovaný zájezd nejela :D má zkušenost není zrovna dvakrát veselá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidím, že vesměs mají všichni stejné pocity a zkušenosti... Sranda :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  9. Souhlas souhlas souhlas!! Nejlepší je, že člověk zažije okamžiky, které by s cestovkou nikdy nezažil. Naštěstí to už pochopili i moji rodiče, což beru jako největší úspěch mojí "cestujte-na-vlastní-pěst" propagandy ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Už od malička jsem jezdila s rodiči na dovolenou k moři, kterou si zásadně vždy plánovali sami, a hodlám v tom pokračovat i já. Letos s přítelem pojedeme na poznávací zájezd do Paříže, který si také sami naplánujeme už od vchodových dveří, a hrozně se na to těším!!! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Je to tak, já teď narazil na facebooku na možnost dobrovolnických projektů a dost mě to zaujalo http://cultures.cz/cestovani-jak-usetrit-za-ubytovani/

    OdpovědětVymazat