Po třech tématických článcích o Norsku, ve kterých jste se mohli dočíst například o odlišnostech Osla , o tom, jak vypadá Oslo v noci a pr...

Druhý den v Oslu

středa, března 18, 2015 Unknown 4 Comments

Po třech tématických článcích o Norsku, ve kterých jste se mohli dočíst například o odlišnostech Osla, o tom, jak vypadá Oslo v noci a prvním dnu naší výpravy se opět vracím s dalším "norským" článkem. Tentokrát se podíváme, jak se nám dařilo další den.
Fotil Vítek
Druhý den naší severské výpravy máme dva velké cíle. Zaprvé dostat se z centra města pěšky na Holmenkollen a zpátky. Zadruhé všechno stihnout do 15:30 a jít na kávu s Češkou žijící v Oslu. Řeknu vám, nakonec se tento den zvrhl v bolestivý zážitek, ale to už předbíhám.

Po prvním a velmi náročném dni se ráno probouzíme z komatu, lehce bolaví, ale dobře naladění. Předchozí den jsme prošli celé centrum města, a proto jsme se rozhodli, že dnes se vydáme na Holmenkollen. To je pravděpodobně nejslavnější areál klasického lyžování na světě.

Mapa nám ukazuje, že celkem ujdeme tam i zpátky 16 km, ale reálně to je určitě víc, jelikož z původní trasy často odbočujeme. Během cesty tak navštěvujeme třeba Vigelandspark, který je plný dosti zvláštních soch.
Vigelandspark
Vigelandspark II
Máme také spoustu času prozkoumat tradiční severskou architekturu. Nejhezčí domy fotíme, protože z nich jednou hodláme čerpat inspiraci na náš dům snů.

Pokud se vydáte na Holmenkollen pěšky, mám jedno varování, je to daleko a dost do kopce. Osobně by mi to tak nevadilo, ale já v Oslu vsadila na horské trekové obutí a tuhá podešev boty určená do měkkého podkladu udělala na tvrdém asfaltu své. Asi kilometr před vrcholem mě začíná bolet pravá achilovka. Bolest ale nevnímám, na vrcholu se raduji z lyžařského areálu a krásného výhledu na město. I když je zataženo, dohled z Holmenkollenu je celkem velký.
Jeden ze zajímavých norských domů
Pozornost si zaslouží především okna
Výhled na Oslo
Výhled na Oslo II
Výhled na Oslo III
Splnil se mi můj sen, byla jsem na Holmenkollenu
Když se nabažíme výhledu, obracíme mysl a kroky zpátky k centru města. Během chůze zpátky se k pravé achilovce přidává i ta levá, ale statečně uháníme na hlavní osloskou ulici pod obrovské svítící hodiny Freia a vyhlížíme Terezku - Sweet Melange, kterou můžete znát z jejího blogu. Po seznámení hledáme vhodnou kavárnu, ale na nějakou s volnými místy narážíme až na třetí pokus. Našim útočištěm se tak na následující propovídané hodiny stává Espresso House. 

Musím vám říct, že jsem neskutečně ráda za tu možnost popovídat si s Terkou. Pokud budete moci, na svých cestách si udělejte čas na místní nebo Čechy žijící v dané oblasti. Dají vám spoustu tipů, kam vyrazit, podělí se s vámi o životní zkušenosti z dané země. Pokud je to navíc skvělý člověk, sdílející stejnou vášeň (třeba blog), uteče vám mnoho hodin strašně rychle a budete mít pocit, že jste si vlastně nic neřekli. Myslím si, že dokonce nemusíte ani nikam cestovat, ale blogerky a blogeři by se mohli setkávat i v rámci svých domovských měst.

Druhý den v Oslu zakončujeme večeří a opět odpadáme velmi unavení do postele. Na další den se moc netěšíme, je totiž nás poslední na výletě.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.
Na kávě v Espresso House


4 komentáře:

  1. Až příště zase pojedete, určitě se ozvi Zuzi! My už jsme taky "Oslovští" :) A musím říct, že taky ráda chodím a procházím se jen tak, je tady tolik krásných domů a parků, že je pořád na co koukat! Co se ti v Oslu líbilo nejvíc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ozvu, do Osla se znovu dostaneme začátkem července a snad nám vyjde piknik s Terezkou Sehnalovou, tak se můžeš s Norečkem přidat, budeme s mým přítelem rádi :)))

      A jinak Oslo je celé skvělé, ale nejvíc se mi líbil Bygdoy s muzei... Hlavně Vikingskipshuset, z toho jsem měla naprosto husí kůži :)

      Zuzka

      Vymazat
  2. ty domy jsou úžasné... fotky jsou úžasné :)) je vidět, že jste si to užívali :))) doufám, že bolest nohou další den přešla a bylo to lepší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No trpěla jsem i poslední den, ale přežila jsem... Ten třetí den jsem ale byla tak strašně nadšená z Vikingskipshuset, že jsem tu bolest už ani nevnímala...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat