Od Walter Gilman Page (United States, Massachusetts, Boston, 1862-1934) [Public domain], prostřednictvím Wikimedia Commons Když jsem ...

Moudrost našich prarodičů

středa, února 11, 2015 Unknown 6 Comments

Od Walter Gilman Page
(United States, Massachusetts, Boston, 1862-1934) [Public domain],
prostřednictvím Wikimedia Commons
Když jsem byla mladší, často jsem nechápala, proč mi starší členové rodiny pořád radí. Toto nedělej, tamto dělej. Rady (především prarodičů) mi připadaly zbytečné a hloupé. Nyní však přicházím do věku, kdy jejich moudrosti musím dát čím dál častěji zapravdu. Proto bych se s vámi chtěla podělit o několik důležitých střípků myšlenek. A pokud jste hodně mladí, mám pro vás jeden vlastní postřeh... Neodmítejte rady vašich starších předků. Oni dobře ví, co vám říkají.

Buď skromný - vždy si rozmysli, jestli je opravdu nutné, aby sis kupoval mnoho drahých věci. Pokud ano, ale nemáš na ně peníze, tak buď si je našetříš nebo na všechno zapomeň. U nás je jednoduše nepřípustné, aby se na něco peníze půjčovaly. A je to tak správné.

Šetři a počítej "na zadní kolečka" - měj nějakou zásobu peněz pro nečekané situace.

Nezáviď- závist je nejhorší nemoc na světě. Nevyléčitelná. Říkává babička.

Měj doma uklizeno a všechny věci na svém místě - i když si zvyknu téměř na jakékoliv podmínky, není nad útulný a čistý byt. Pořádek provázel celé mé dětství a chci, aby to tak bylo i nadále.

Plať účty včas a vždy si schovávej ústřižek potvrzující platbu - nejlepší rada, jakou můžete dostat. Díky ní se vyhnete problémům kvůli penězům. Peníze totiž vládnou světem a nikdo vám žádnou platbu nepromine.

Nejprve práce, potom zábava - nikdy jsem si nevšimla, že by babička měla potřebu něco odkládat. Vždy, když se něco muselo udělat, šla a jednoduše to udělala. Prokrastinaci nezná do dnešních dní. Zajímavé, že?

A co vy? Povídáte si se svými prarodiči? Pokud ne, zkuste to. Zeptejte se, jaký byl jejich svět, když byli mladí. Co dělali rádi. A co by vám poradili do života.


6 komentářů:

  1. Jojo, děda hodně, hodně, hodně radí, ale ne ve většině případ s ním souhlasím... přes to všechno.
    I když babička by mě možná pochopila líp. Ráda bych si tak někdy popovídala i s ní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě popovídej, pokud je to možné :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. S posledním bodem mám stejnou zkušenost, ale u mamky. Když si ze zvědavosti začala číst knížku Konec prokrastinace, vůbec nechápala, proč to někdo napsal. Také jsem ji nikdy neviděl, že by něco odkládala. Vždy jde a udělá, co je potřeba. Beru si z ní příklad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máme podobnou výchovu, řekla bych! :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  3. Moc dobrý článek! To čtvrté mi asi říkali taky, ale moc jsem nejspíš neposlouchala:) "Nejprv práce potom zábava", to si taky pamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vypadá, že se tady schází pěkná skupinka lidí s hodně podobnou výchovou :) Jsem ráda...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat