Fotil Vítek Pojem víra většině lidí konotuje křesťanskou víru a je tím velmi znehodnocen. I já měla ještě celkem nedávno s tímto slove...

Kde se nachází moje víra?

středa, února 18, 2015 Unknown 8 Comments

Fotil Vítek
Pojem víra většině lidí konotuje křesťanskou víru a je tím velmi znehodnocen. I já měla ještě celkem nedávno s tímto slovem problémy. Naučila jsem se však rozlišovat mezi náboženstvím a vírou. Náboženství je špatné, víra ne. A jaká je vlastně moje víra?  

Půjdu odshora. Věřím, že náhoda neexistuje, jen my nevidíme souvislosti. To jsem cítila vždycky, ale nedávno jsem si přečetla tuhle dokonalou formulaci a musela jsem si říct, ano! Tak to je ono! Věřím, že všechno má svůj smysl, a že se vše děje tak, jak má.

Uctívám přírodu. Příroda je pro mě dokonalá. Uctívám síly vesmíru, ve smyslu těch fyzikálních. Síly ve vesmíru mění postavení Země vůči Slunci, a díky tomu se na Zemi střídají čtyři roční období. Poslední dobou splývám s tímto procesem, nazývám ho Kolo roku a slavím jednotlivé svátky. Ty mi pomáhají víc si uvědomovat běh přírody, a také si i více všímat jednotlivých změn během roku. Oslava přírody mě ale především neskutečně uspokojuje a naplňuje klidem. Kolo roku pro mě není jen pojem změny ročních období na Zemi, ale veškerých změn. Zahrnuji pod to celý složitý vesmírný mechanismus, který musí fungovat, aby ty změny mohly přicházet.

Ze všech vyznání je mi nejvíce sympatické pohanství. Vždycky mi byly protivné klasické svátky. V maximální míře jsem je ignorovala a Vánoce slavila velmi minimalisticky. Dlouhý čas jsem říkala, že jsem ateistka, a že nemám žádný vztah k tradicím. V hloubi duše jsem ale věděla, že to tak úplně není pravda. Pak jsem začala poznávat tradice našich dávných a zapomenutých předků. Mám vztah k tradicím, řekla bych, že překračující všechny běžné a normální meze. Mít vztah k tradicím beru doslova a do důsledku. A vím, že je to tak správné. Tady jsem se našla. Tady patřím.

Úcta k předkům, rodinné soudržnosti, úcta k Zemi, zrození, úrodě... Tohle oslavuji. Myslím, že si to lidé vůbec neuvědomují, ale žijeme v neskutečném přebytku a přepychu. Za to by měli být u nás všichni vděční. Jinde to tak samozřejmé není.

Co se týká pohanství, neuznávám, tak jako v žádném jiném náboženství, bohy a božstva. Nevím, jak to vysvětlit, ale to lidské-božské zobrazení mi není moc sympatické, ať už se jedná o Ježíše, Buddhu, Ódina, Peruna nebo Cernnuna. Tyto osoby, nebo postavy, chápu  spíše jako nositele určitých archetypálních charakteristik a vlastností.

Ve věcech pohanských jsem se hodně našla i jako žena. Cítím se více krásná, více žensky, smyslně, sexy. Teprve poslední rok, dva, se ze mě stává doopravdy žena. A když slavím pohanský svátek, uklízím domov, zdobím ho, vařím. Cítím se neskutečně žensky.

Pokud je mi nějaké lidské-božské zobrazení sympatické, tak jedině bohyně Brigit. Prosím, nezaměňovat se sv. Brigitou. Pro mě to není ani tak bohyně, jako spíše archetypální zobrazení ženy, která je mi velmi blízká jak vzhledově, tak vlastnostmi, které zastupuje. A tímto směrem se snažím ubírat a zlepšovat u sebe její vlastnosti.

V neposlední řadě mi v životě pomáhá můj vlk. Díky němu se cítím silná a nezlomná, řešíme spolu témata, která nemám zpracované, a která bych měla řešit. Každé naše setkání a rozmluvu mám pečlivě zapsanou a často nad nimi přemýšlím.

A jak jste na tom vy se svou vírou? Čemu věříte a jak byste to popsali?

P.S. Pokud chcete být neustále v obraze, lajkujte moji FB stránku.

8 komentářů:

  1. Moc hezky napsané! V něčem se vidím, v něčem souhlasím stoprocentně, o něčem by se dalo diskutovat:) Já ráda říkám, že věřím v sebe a v sílu myšlenky. Pod uctívání přírody se ráda podepíšu:) Pořád přemýšlím nad tvým vlkem, jak si jej našla a jestli každý člověk má v sobě určité alter ego...a jestli ano, tak jak ho odhalit či vidět? Já osobně zatím svádím náročný boj svých dvou blíženců:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm... Být blíženec, to ti opravdu nezávidím :) Znám jich pár a je to s nima boj :) No silové zvíře si hledáš ve spodním světě pomocí šamanského sestupu :) Na netu najdeš spoustu návodů a rad, jak na to :)

      Vymazat
  2. Tyjo, musím přestat žít v přesvědčení, že to, co vím já, ví i ostatní. Zrovna tenhle týden na velmi podobné téma byla hezká diskuze pod hlavičkou Mezinárodní pohanské federace.

    Jinak třeba Kolo roku jsem zcela plně pochopil až v momentě, kdy jsem si pořídil kus zahrady a se ženou jsme začali obdělávat latifundie. Do té doby jsou cykly přírody trošku neuchopitelné (obzvláště když žiješ v paneláku).

    Pokud se zajímáš o ženství, tak ti nabízím FB stránky Bohyně, kde jsem spolusprávce ;)
    https://www.facebook.com/Bohyne.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, co myslíš tím, "přestat žít v přesvědčení, že to, co víš ty, ví i ostatní"?

      Njn, já jsem holka z konce vesnice, od lesa, kde lišky dávají dobrou noc. V tomto ohledu jsem měla všechno daleko jednodušší :)

      Jo a stránky Bohyně znám :) :D

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
    2. Tim jsem měl na mysli ze jsem sdilel pozvánku na ten pubmoot, takže jsem tak nějak předpokládal že o něm víš ��

      Vymazat
  3. Opět naprosto dokonalý článek! :) Také se moc neztotožňuji s lidským zobrazením božstev a vyšší vědomí vnímám dosti abstraktně.

    OdpovědětVymazat
  4. Jako bys mi mluvila z duše. Náboženství taky nemám ráda, protože to je jen snůška něčeho u čeho mi přijde že to kupa lidí ani nechápe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, máš pravdu... :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat