Austin Kleon - Ukaž, co děláš Lidské osudy jsou občas dost zvláštní. Střední školou se doslova propíšete a jste přesvědčeni, že psaní j...

Chci se zlepšit v tvůrčím psaní. A co chcete vy?

úterý, února 24, 2015 Unknown 16 Comments

Austin Kleon - Ukaž, co děláš
Lidské osudy jsou občas dost zvláštní. Střední školou se doslova propíšete a jste přesvědčeni, že psaní je váš život. Pak přijde období nejistoty, strachu a zmatků. Skládáte maturitu a přijímací zkoušky na vysokou. Maturitu máte nakonec v kapse a jednoho dne v poštovní schránce objevíte dopis z univerzity: "Navržen/a na přijetí ke studiu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého - obor Žurnalistika." 

Myslíte si, že změníte svět, ale realita je úplně jiná. O všechny iluze vás připraví studium, vyučující, naprosto nedůležité teoretické předměty. Z vaší oblíbené činnosti se stane ta nejnenáviděnější. Všechno to v průběhu tří let završí povinné praxe v celostátních denících, kde se vám z praktik některých "žurnalistů" ježí chlupy na těle. 

Když se vám daří dobře jako mně, po třech letech vylezete ze školy s titulem. Cítíte se však jako papír, který byl kdysi krásný a bílý, ale za tři roky se z něj stala ošklivá, počmáraná a potrhaná kulička ničeho, s razítkem potvrzujícím dosažení určitého formálního stupně vzdělání. Teď už to vím, žurnalistika není šálek mé kávy, nechci tohle povolání vykonávat. Tedy alespoň ve smyslu zpravodajské a publicistické otročiny v novinách. 

Během studia na vysoké škole žurnalistické jsem toho napsala opravdu málo. V současné době napíšu za měsíc srovnatelné množství textů jako na Žurnalistice za rok. Ale přece jen ta škola k něčemu byla dobrá, nedokázala mi psaní zhnusit natolik, abych s ním sekla úplně. Psaní je můj způsob vyjádření, můj koníček, můj předmět studia. Doufám, že se v nějaké podobě stane i mým způsobem obživy na plný úvazek. Mám totiž směr, vím co chci a co naopak ne. Mám chuť se zlepšovat, inovovat a podívat se na psaní novýma očima. 

Souhrou okolností nedávno rozjel blog i můj přítel Vítek, který se touží naučit psát. Beru tedy svoje vědomosti, zkušenosti a kapku něčeho nového. Začínám se prokousávat opakováním pravopisu, gramatiky, lexikologie, stylistiky, žurnalistických žánrů a praktických cvičení. Sepisuji to, co je důležité. Učím se a hodlám se o průběh svého učení podělit s vámi. Učím Vítka a jsem sama zvědavá, co mu dokážu předat. Mou velkou inspirací pro to, co a jak dělat, je můj oblíbenec Austin Kleon.  

Já se chci jednoduše zlepšit v psaní, o svůj proces učení a objevy se podělit s vámi. A co chcete vy? :)

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

16 komentářů:

  1. Milujem tvoj BLOG❤ uplne je dokonalý,žiadna chybička všetko dokonalé!
    A články ani nehovorím! Vždy rád čítam tvoje príspevky,oni ma proste naplňujú! A bez nich neprežijem týždeň!
    Prajem veľa štastia v blogovaní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti mnohokrát za krásný komentář, moc mě potěšil :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. Hell yeah! Naprosto sdílím tvůj názor na celé naše studium a profesi. Je to tragédie. A v tvůrčím psaní ti držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, nedá se nic dělat... Člověk si z toho musí vybrat to dobré a jít dál...

      Zuzka

      Vymazat
  3. Přesně vím, jak to myslíš! Taky jsem při studiu žurnalistiky narazila...čekala jsem úplně něco jiného, jak píšeš, že změním svět, ale to už dnes asi nikdo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem prostě naivní, ale naštěstí jsem prozřela včas...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  4. Také pracuji na zlepšení se v pracím projevu.
    Držím palce v cestě s tužkou v ruce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak potom držím palce i já Tobě :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  5. Já se snažím zlepšit ve finanční gramotnosti. A jen tak ze srandy zkouším "skoro" denní psaní. Každý pracovní den přesně v 9.09 mi na Tasslovicích vychází článek. Po dvou úspěšných měsících jsem zvědav, jak dlouho mě to ještě bude bavit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finanční gramotnost bych taky mohla zlepšit... Tak se k tomu snad co nejdříve dostanu. :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  6. Také jsem chtěla jít na žurnalistiku, ale vzdala jsem to. Začala jsem s blogem musím se více učit v oblasti celkové češtiny, ale píšu, protože mě to baví a píši od srdce a to je podle mě to nejdůležitější...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře jsi udělala, studium žurnalistiky je zamořeno spoustou zbytečností...

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  7. Proto jsem ráda, že jsem se tam nedostala. Takže teď nenávidím hstorii:D

    OdpovědětVymazat
  8. momentálne som na VŠMU - teória,kritika divadla. píšem viac než dýcham. občas to nenávidím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hodně štěstí při studiu :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat