Vracím se s druhým dílem mého ohlédnutí za hudebním rokem 2014. Na seznamu jsou další čtyři desky, které mě v minulém roce dostaly. A rozho...

NEJLEPŠÍ HUDEBNÍ DESKY ROKU 2014 II.

úterý, ledna 27, 2015 Unknown 2 Comments

Vracím se s druhým dílem mého ohlédnutí za hudebním rokem 2014. Na seznamu jsou další čtyři desky, které mě v minulém roce dostaly. A rozhodně nezvolníme vysoké tempo z minulého dílu (ten si můžete přečíst zde). 

Anaal Natrakh - Desideratum
Anaal Nathrakh - Desideratum

Takhle extrémní a šílená směs grindcoru, black metalu, zla, nenávisti a řevu mě vždycky bavila. 

Baví mě i teď, ale je pravda, že všechny jejich alba znějí tak nějak podobně. Nic na tom nezmění ani "inovace" v podobě elektro přídavků v nahrávce. Pořád je to slušný nadprůměr, ale další album v pořadí v tomto duchu by mohlo být v budoucnosti spíše ke škodě. Proto by se Anaal Natrakh měli zkusit posunout trochu někam jinam. 

Nejlepší songy: Idol, Unleash, Monstrum in Animo





Opeth - Pale Communion 
Opeth - Pale Communion


Naprosto fenomenální nahrávka švédských Opeth. Toto je v současnosti  jedna z nejlepších progresivních kapel.

Nádherné, jemné a nepředvídatelné melodie. Čistý zvuk bez jediné chyby a k tomu Mikaelův zpěv, který mám opravdu ráda.

Navíc vše funguje i na úrovni celku, deska vás vtáhne do poslechu. Nahrávku zdobí výborná rytmika a kreace bubeníka jdou daleko za hranice toho, co můžeme běžně slyšet.

Nejlepší songy: Cusp of eternity,  River, Voice of Treason




Lahar/Exorcizphobia Split
Lahar/Exorcizphobia Split

Nastal čas se podívat také na českou scénu. Minulý rok bylo pro mě výjimečné vydání Splitka Lahar a Exorcizphobia. Druhou jmenovanou kapelu nebudu hodnotit, jde tady především o výkon Lahar.

Lahar nepřišli s ničím inovativním, spíše se snažili udržet vysoký standard, který nasadili především nahrávkou Až přijde čas. To se jim určitě povedlo a tihle vegani z vás svou nekompromisní a agresivní hudbou ohlodají maso až na kost.

Radost mi kazí jedině fakt, že minulý rok kapelu opustil její tahoun a zpěvák Banán.

Nejlepší songy: Jít cestou slepou 



Maybeshewill - Fair Youth
Maybeshewill - Fair Youth




Nakonec jsem přeci jenom musela vybrat něco jemného a stravitelného pro většinu populace. Post-rocková kapela Maybeshewill vydala desku Fair Youth a moje romantické srdce zaplesalo a rozněžnilo se.

Miluji instrumentální hudební projekty, navíc na Fair Youth využila kapela také smyčcových nástrojů, více upřednostnila elektronickou složku nahrávky. Jednoduše skvělé.


Nejlepší songy: In Amber, Volga, You and Me and Everything In between

2 komentáře: