Policie je na nohách, zaměstnávají ji totiž nové případy brutálních zabití. Ty se odehrávají na místech, kde již v minulosti došlo k ne...

Oslo je opět nebezpečné, tentokrát pro samotnou policii

pátek, března 13, 2015 Unknown 5 Comments

Policie je na nohách, zaměstnávají ji totiž nové případy brutálních zabití. Ty se odehrávají na místech, kde již v minulosti došlo k neobjasněným vraždám. Mrtvých neúprosně přibývá a času na vyšetřování je bolestně málo.
Nejvíce znepokojivý je fakt, že obětmi vražd jsou policisté, kteří kdysi původní zločiny neúspěšně vyšetřovali. Tým osloských kriminalistů se také musí obejít bez geniálního Harryho Holea, jenž byl těžce zraněn při vyšetřování minulého případu. Policie navíc nemá plné ruce práce jen s šíleným zabijákem, ale také tajemným mužem v nemocnici. Ten zde leží v kómatu a musí za každou cenu zůstat naživu.

V Oslu se tak začínají bát každého nového úsvitu nad zálivem, zda neodhalí další hrůznou vraždu. Kriminalisté mají prázdné ruce, žádnou stopu ani důkaz.Jsou naprosto bezradní. I když na vyřešení případu vynakládají veškeré síly, vrah jim stále uniká.

Policie není jen dalším nebo důstojným pokračováním série o Harrym Holeovi, ale naprosto skvělým desátým dílem. Jo Nesbø neztrácí dech, svižnost ani nápady. Dál na nás chrlí neotřelé kriminální zápletky, které překvapí a šokují.  Překvapí svou sofistikovaností a šokují brutálností. Ani tentokrát vás při čtení neochudí o strach a navíc přidá infarktové stavy. Osobně se mi stalo poprvé, abych se u knihy doopravdy vylekala. Jo Nesbø je jednoduše skvělý a bezcitný spisovatel, dokonalý vrah své vlastní série.

Tento kriminální příběh s nádechem thrilleru je povinností pro všechny milovníky Jo Nesba nebo opravdu dobrých detektivek. S klidným srdcem ji mohu také doporučit všem, kterým nezáleží na žánru, ale chtějí si užít procházku perfektně vystavěným textem, s nečekanými zkratkami a slepými uličkami.

Jeden tip na závěr. Jestli se někdy vydáte do Osla, projděte se po místech, kde se odehrály, byť jen fiktivní trestné činy série o Harrym Holeovi. Nasajte atmosféru a zkuste se na chvíli bát. Je to skvělý zážitek.

Hodnocení: 98%

Za poskytnutí recenzní knihy děkuji Knihkupectví Neoluxor. Předpokládané datum vydání knihy je 8. dubna.

P.S. Pokud se vám líbí můj blog a chcete veškeré novinky z první ruky, lajkujte moji FB stránku.

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Na takové dotazy odpovídat nechci... Snad mě chápeš :) Přečti si a uvidíš :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  2. Moc moc moc mě štve, že se strašně bojím kriminálek. Všude slýchám a čtu, jak je Jo Nesbo boží a já si ho nemůžu přečíst, protože bych pak půl roku kontrolovala každej šuplík v koupelně :( Mám to ale těžký život :DD
    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo no, Nesbo je jenom pro malinko odvážnější čtenáře, ale neřekla bych, že to je nějaký extrém :) Zkus to určitě :)

      Zuzana (Polární vlk)

      Vymazat
  3. Nesbo je fakt klasa, jsem taky zamilovaná :))

    OdpovědětVymazat