Stává se mi to na každé cestě. Už ve dveřích se pokaždé mí hostitelé podivují - Kde máš jako všechna zavazadla??? S úsměvem ukazuji sv...

Jak se zabalit na týden do příručního zavazadla?

čtvrtek, února 04, 2016 Unknown 12 Comments


Stává se mi to na každé cestě. Už ve dveřích se pokaždé mí hostitelé podivují - Kde máš jako všechna zavazadla??? S úsměvem ukazuji svůj malý baťůžek a snažím se vysvětlit, že nic víc k životu nepotřebuji.

Ve skutečnosti s sebou na cesty moc věcí táhnout nemusíte. Nehrajte si na "co by bylo, kdyby" a řiďte se raději pravidlem "co s sebou nemám, to nepotřebuji". Začněte u svého balení přemýšlet tak trochu jinak.

Tuto inspiraci využijete obzvláště v tom případě, pokud se vydáte na cesty letadlem a nebude se vám chtít utrácet za odbavené zavazadlo. Jako příklad uvádím obsah svého příručního zavazadla z posledního výletu do Gruzie na týden + přidávám rady, jak přemýšlet o balení maximálně úsporně.

Oblečení
Ponožky, kalhotky a trička - to všechno po čtyřech kusech. Na týden to úplně stačí, protože když si toho vezu více, vracím se s čistým oblečením zpátky. Na cestách jsem neustále v pohybu, a tak... nějak... nestíhám se ani umývat a převlékat. #pardon #nejsemprase Pokud cestuji v zimě, tak si navíc přibalím jedny legíny, kdyby náhodou.

Zbytek oblečení si pak jednoduše vezu "na sobě". Kalhoty, košile, svetr a bunda mi na celý týden vystačí ta, co mám zrovna na sobě. Nejezdím do zahraničí dělat módní přehlídky, ale zažívat dobrodružství. A na to rozsáhlou garderóbu opravdu nepotřebuji.

Hygiena
Malý ručníček na osušení, sprchový gel+šampon v jednom v 50ml balení, malá zubní pasta, kartáček, tuhý deodorant, make-up a řasenka. To je výbava, se kterou si bohatě vystačím. V běžném životě používám navíc jenom kvalitní šampon, deodorant a odličovač. Na cestách odličuji jen mýdlem.

Nezbytnosti dobrodruha
Nejrozsáhlejší oblast položek. Bez těchto věcí se ani náhodou neobejdu. To raději obětuji nějaké ponožky! S sebou vždy vezu tři propisky (kdyby nějaké přestaly psát), DIY Travel Journal, ručně vyrobený červený deník SPV, které vyrábí na zakázku moje kamarádka, čtečku knih, foťák, nabíječku s náhradní baterií, záložní paměťovou kartu, sluchátka, telefon a nabíječku na něj. 

To je vše, co na cestách musím mít, ostatní věci jsou zbytečnosti. Zkuste pojmout příště své přípravy na cesty jako prostor pro sebezdokonalení. Pokud v běžném životě shraňujete věci, je pravděpodobné, že s sebou i na cesty berete spoustu nepotřebných pitomostí. Minimalismus je skvělá věc, nejen, že vám šetří místo, peníze, váhu, kterou musíte nést, tak zbavuje závislosti na věcech.

Rady

  • Před cestou si sepište seznam věcí, které s sebou máte. Po návratu se k seznamu vraťte a projděte jej. Jsou na seznamu věci, jež jste nepoužili? Bez milosti je pro další cesty vyškrtněte.
  • Pokud rezervujete ubytování na AirBnB zkontrolujte vybavení, které vám hostitel nabízí. Pokud máte otázky, nebojte se mu napsat zprávu. Většina z hostitelů ale nabízí v ceně ručník a základní vybavení koupelny, takže to většinou také nemusíte vozit s sebou.
  • Co nejvíce věcí si vezměte na sebe (svetr,bundu atd).
  • Nebojte se punku, nepotřebujete mít čisté tričko každý den.
  • Buďte kreativní, vynalézaví a řiďte se pravidlem "co nemám, to nepotřebuji".

12 komentářů:

  1. #vojenontheroad5. února 2016 v 2:12

    Yes! Tohle je dle mého gusta. 3 týdny v Thajsku = 3 trika a boardshortky. Žabky jsem si koupil na místě ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boží! Takhle se to dělá! :D Je tak dál chlape :)

      Vymazat
  2. já ani na dovolenou moc věcí nevozím :D přijde mi to zbytečné... přesně, žádná módní přehlídka se nekoná, jedu zažít nové věci :D akorát čtečku na knihy nemám, takže mé zavazadlo bývá těžší no :D a souhlasím... deník také vozím a radši bych obětovala nějaké oblečení, než ho nemít :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tomu říkám super rada :) Vždycky umírám, když někam jedu se svou mini cestovní taškou a kolegyně nebo kámoška se vyřídí s cestovním kufrem s oblečením pomalu na 14 dní :D

    INKA blog

    OdpovědětVymazat
  4. :D ...musím ti poděkovat. Několika kamarádům jsem posílala odkaz na tenhle článek, protože takhle přesně balím já. Akorát že si s sebou neberu deník (pro mě je deník můj fotoaparát), vracím se s milionem fotek. :D Nechápu, jak někdo může na týden cestovat s lodním kufrem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem nám se ségrou zabookoval letenky bez příručního zavazadla do Norska (máme tam příbuzné na jihu), tak hned máma i ségra šílely jak můžeme letět na 6 dní jen s batůžkem (a to jsme letěli do vybaveného bytu), no nakonec jsem musel aspoň ten jedne kufr pro dva přidat, ale podle mně úplně zbytečně :O

      Vymazat
  5. Zaujímavý a veľmi poučný článok, ja som presne ten typ človeka, čo aj domov nosieva kopec zbytočností, nechodím síce domov často, ale väčšinou idem na nejaké sviatky a to si musím so sebou ťahať aj nejaké to oblečenie. Kozmetiku nevláčim okrem líčidiel žiadnu, ale bez nabíjačky a slúchadiel tiež neodchádzam, moja 7 hodinová cesta z bodu A do B vrámci Slovenska predstavuje obrovský priestor na čítanie a počúvanie hudby a bez týchto vecí by som sa asi unudila k smrti.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  6. Nápomocný článok a krásne fotografie. Ja sa balím na výlety do svojho obľúbeného batohu ♡

    ♡ Shirt Up! & Giveaway ♡

    OdpovědětVymazat
  7. Sorry, ale nemat ciste spodne pradlo kazdy den? Si fakt prasa. Tiez cestujrm minimalisticky len s prirucnou a garantujem, ze tie tri kusy nohaviciek navyse sa ti tam zmestia. Aj nahradne nohavice. A to aj v zime ked su vsetky kusy oblecenia hrubsie. Ja mam vzdy jednu "seriu" oblecenia komplet nahradnu. Nikdy nevies kedy sa ti nohavice namocia. A v mokrych chodit, ci cakat kym uschnu teda fakt nie je bohvieco.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda nevím, ale spodní prádlo se dá lehce přeprat v umyvadle (stačí bohatě mýdlem nebo šamponem) a přes noc to 100% uschne. Takže bych tu nic o praseti neříkala. Každý to má jinak, někdo bere na každý den jedny a někdo vezme 3 a přepírá.

      Vymazat
    2. Záleží na míře zaspineni. Pokud máš jeden den lazo plazo a jiný celodenní vandr, tak je to na oblečení dost rozdíl

      Vymazat
  8. Dobrý trik je probrat všechny trochu děravé ponožky a vůbec věci na odpis, ty při cestě odnosit a pak je prostě vyhodit. Jinak cestuju podobně, navíc spoustu věcí jde pořídit i na místě, takže přemýšlím spíš tak, co by kdyby a na místě neseženu? Výsledkem je, že peněženka,klíče,doklady a oblečení na sobě jsou vlastně hlavní životní nutnosti a zbytek už je nadstandard podle situace.

    OdpovědětVymazat