Fotil Vítek Velmi oblíbený indický recept ve vegan verzi. Pokud chceš pozvat D. Listera z Červeného trpaslíka na romantickou ve...

Vegan Vindaloo

pondělí, února 16, 2015 Unknown 6 Comments


Fotil Vítek
Velmi oblíbený indický recept ve vegan verzi. Pokud chceš pozvat D. Listera z Červeného trpaslíka na romantickou večeři, neváhej. Tímhle jídlem ho rozhodně dostaneš. Stejně jako na Listera platí na všechny milovníky indické a pálivé kuchyně.

Na vaření pro 2 osoby budeme potřebovat:

*150 g sójových kostek
*5 velkých cibulí
*3 brambory
*3 čerstvá rajčata
*plechovka loupaných rajčat
*čerstvý zázvor
*3 stroužky česneku
*100 g kešu ořechů
*citrón
*garam masala
*mletý koriandr
*mletý zázvor
*mletá skořice
*kurkuma
*kari indického typu
*hořčičné semínko
*mleté chilli
*sůl,pepř
*olivový olej
*rýže


Než začneme vařit, namočíme si do vody kešu ořechy. Poté si připravíme sójové kostky. V rychlovarné konvici uvaříme vodu a osolenou sóju zalijeme. Necháme půl hodiny odstát. Vodu ze sóji slijeme a vaříme ji v čerstvé vodě asi 5-10 minut. Mezitím si nakrájíme jednu cibuli na drobno. S česnekem na plátky ji lehce osmažíme. Když má cibule zlatou barvu, polovinu oddělíme do připravené mísy. K druhé polovině přidáme na kostky nakrájená rajčata a smažíme, přidáme také trochu vody.

Do mísy s osmaženou cibulí a česnekem přihodíme uvařenou sóju. Přidáme trochu pepře, polévkovou lžíci garam masaly, koriandru, zázvoru, kurkumy, kari a hořčičného semínka. Dále půl polévkové lžíce skořice a kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Zamícháme, aby se sója pěkně obalila v koření a necháme uležet. Nakonec osmažíme na pánvi. Dáváme pozor, abychom nepřipálili koření.

Mezitím oloupeme zbylé cibule a rozkrájíme je na poloviny. Dáme je uvařit. Oloupeme také brambory, které nakrájíme na menší kostky a taktéž dáme uvařit. 

Nachystáme si mixér a do něj hodíme namočené kešu ořechy, které rozmixujeme na pastu. Přidáme uvařenou cibuli, plechovku loupaných rajčat a také osmažená rajčata s cibulkou a česnekem. Teď všechno okořeníme čajovou lžičkou garam masaly, koriandru, zázvoru, kurkumy, kari a hořčičného semínka. Poté ještě přidáme 5 chilli papriček a polévkovou lžíci mletého chilli. S chilli nešetříme. Všechno řádně rozmixujeme, aby vznikla červená hladká omáčka. 

Omáčku z mixéru nalijeme do většího hrnce, přidáme uvařené brambory, osmaženou sóju, jídlo dosolíme, zakápneme šťávou z poloviny citronu a několik minut necháme vařit.

Podáváme s rýží nebo indickými plackami nejlépe druhý den po vaření. Dobrou chuť! 

P.S. Pokud chcete být neustále v obraze, lajkujte moji FB stránku.

6 komentářů:

  1. Sojové kostky je dobré namáčet do vody, která kromě soli obsahuje i koření a případná další dochucovadla (třeba sojová omáčka), která se používají v samotném jídle, vůbec ideální je ještě nahradit soju třeba zeleninovým vývarem. Sojové maso přijímá chuť prakticky jenom ve fázi nacucávání vodou, takže pokud se v téhle fázi i okoření, chutná mnohem lépe, než když jen natáhne slanou vodu. Osobně na něj mám vychytanou metodu přípravy - namočit večer, trochu povařit, nechat přes noc v nálevu, povařit ještě jednou a pak teprve z něj vařit. Když ho takhle naložím do masoxu (čímž už samozřejmě nejsme ve veganské variantě), spousta lidí vůbec nepozná, že to není maso :-)

    Do jídel, jako je dnešní recept, se mi ještě osvědčilo přidávat místo masa luštěniny - červenou čočku, cizrnu, a tak... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vývarem nahradit samozřejmě vodu, ne soju :-) To mi trochu ujelo...

      Vymazat
  2. V případě tohoto receptu není potřeba nic víc než uvařit v soli. Pokud se Vindaloo podává na druhý den, nebo alespoň několik hodin po uvaření, sója nasákne veškeré koření a je nerozeznatelná od masa :) Jinak ale v ostatních receptech používám stejnou metodu jako Ty - namočit večer atd... :)

    Zuzana (Polární vlk)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý tip :) vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. No tak do toho se o víkendu pustím, zbožňuji indickou :)

    OdpovědětVymazat